Spenótos- gombás lasagne

2010-09-25

sponsored links


Ezt a kaját a Kifõztük magazin 2. számában szerepeltettem, de ide még nem került fel, viszont annyira finom volt, hogy úgy gondoltam itt is szerepelnie kell. Tudni kell róla, hogy meglehetõsen pepecselõs étel, halomnyi mosogatni valóval, de az íze miatt csak ajánlani tudom! Ráadásul ha van olyan a családban aki nem szereti a spenótot, mint mondjuk az én férjem, ezzel a kajával tutira el tudjuk érni, hogy mégis megkóstolja, mert egészen más. Azt gondolom, hogy a spenóttal, az azt kicsit sem kedvelõknek nem is a spenót ízével lehet bajuk, hanem azzal az ízhatással amit a tejes fokhagymás rántás tesz vele. Na ez ebbõl hiányzik, viszont a besamel és a gomba ad mellé valamit, amitõl még az én drágám is azt mondta, húúúúú ez nagyon finom.....
Ez egy lakto-vega étel, ha valaki vegánt szeretne a sajtot hagyja el, de akkor a besamelbe használjon egy kis sörélesztõ pelyhet, annak parmezánra emlékeztetõ íze van. 



Hozzávalók:

1 kg gomba
4 gerezd aprított fokhagyma
1 kg spenót
10-10 dkg reszelt gouda és reszelt parmezán sajt
5 evõkanál olívaolaj
himalaya só
õrölt feketebors
5 dkg tönkölybúza fehérliszt
5 dkg növényi margarin
6 dl zöldségleves
1,5 dl forró növényi tej
2,5 dl tejszín
szerecsendió
15 lasagne lap

A spenótot jó alaposan megtisztítottam, megmostam. 3 evõkanál olívaolajat felmelegítettem, rádobtam az aprított fokhagymát, majd a spenótleveleket és fedõ nélkül addig forgattam, amíg a levelek összeestek. Szûrõbe tettem és lecsepegtettem. A gombát megtisztítottam, megmostam és szeletekre vágtam, majd 2 evõkanál olívaolajon megpirítottam, fûszereztem sóval borssal.
A besamelhez a biomargarint felolvasztottam, megszórtam a liszttel. Miután a liszt megpirult, felengedtem a forró levessel, a tejjel és a tejszínnel. Folyamatos kevergetés mellett, hozzákevertem a sajt felét, fûszereztem sóval, borssal, szerecsendióval.
Egy  felfújtformába ( 25x25 cm) tettem egy két merõkanálnyi besamelt, rátettem egy sor száraz lasagne lapot, egymás mellé, majd jött egy réteg gomba, rá pedig egy réteg spenót, majd újra besamel. Ezt addig folytattam amíg tartottak a hozzávalók. A végén besamellel fejeztem be, a tetejére szórtam a maradék sajtot és 160 fokos hõlégkeveréses sütõben 45 percig sütöttem.





Folytats a blogon ... benzsi.blogspot.com/2010/09/spenotos-...

sponsored links

Keres?s