Spenót, ahogy Bíró Lajos dédije készítette

2010-12-12

sponsored links




Szülinapomra Tamás meglepett Bíró Lajos frissen kiadott szakácskönyvével. Uccu neki végig is lapoztuk és rámutattunk azokra az étkekre, amelyeket biztosan elkészítünk majd belõle.
Legelsõként a spenótot kívánta meg maga az ajándékozó, ezzel köszöntem hát meg hogy gondolt rám.

Néhány apróbb változtatás történt az eredeti recepthez képest, de fõleg a szezon adottságai, illetve a nálunk érvényes "húsnélkülnemételazétel" fõszabály miatt.

Tehát a hozzávalók:
  • 90 dkg spenótpüré (eredetileg friss spenót)
  • 8 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 2-2,2 dl tej
  • só, bors
  • 1 dl tejszín
  • 25-30 dkg burgonya
  • feltétként pedig fõtt tojás, vagy pl. fokhagymás csirkemell falatok
Mivel most csak mélyhûtött spenóttal volt módon dolgozni, elõkészületként a két csomag zöldséget kiolvasztottam, a fokhagymát és a krumplit pedig megpucoltam, utóbbit ici-pici kockákra (max. cmxcmxcm) vágtam és miközben a fõzelék készült, megfõztem.

A felaprított fokhagymából, vajból és lisztbõl rántást készítettem, majd ezt felöntöttem a tejjel és rövid ideig forraltam. Eddig tulajdonképp volt egy fokhagymás besamel-szerû szószom. Erre öntöttem a spenótot, elkevertem, majd sóval és borssal fûszereztem az egészet.

Amikor újra felmelegedett a massza, tovább szépítettem rajta a tejszínnel, összerottyantottam, végül pedig belekevertem a megfõtt krumplidarabkákat.

Az egyik legfinomabb fõzelék (naná hogy a fokhagyma miatt! :-)), és igen gyorsan elkészíthetõ. A feltét pedig ízlés szerint variálható. Nagy sikert aratott.


Folytats a blogon ... zsucikonyha.blogspot.com/2010/12/spen...

sponsored links

Keres?s