Somlói galuska

2010-09-14

sponsored links

Nemrég egy Debrecen melletti csárdában ebédeltünk, ahol az étlapot nézegetve eldöntöttük, hogy megkóstoljuk a somlói galuskát, de a számításunkat keresztbe húzta a fõételek mennyisége. Egy falat sem fért volna belénk. Így még akkor eldöntöttem, hogy egy ráérõs hétvégén nekiugrok életem elsõ saját készítésû somlói galuskájának. Cukrászdai és bolti somlóin nõttem fel, és igazából sosem értettem, hogy miért vannak annyira odáig érte, bár egy-két helyen ettem egész finomat is. De most, hogy elkészítettem ezt a változatot, már kezdek rájönni. Nem véletlenül lett a somlói galuska Magyarország Kedvenc Süteménye. Az biztos, hogy inkább itthon pepecselek vele, ha rámtör a somlói-ehetnék, mert ezután valószínûleg csak csalódnék a készen kaphatóakban. Az alábbi változatot több interneten és szakácskönyvben található recept alapján alakítottam ki a saját ízlésemnek megfelelõen. Dió helyett törökmogyorót használtam, mert még nincs a piacon idei diót, a tavalyi pedig már megavasodott, és valahol olvastam, hogy ezzel is mûködik, és tényleg.

Hozzávalók (~12 adag)
A piskótákhoz
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütõpor
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 ek õrölt törökmogyoró
A krémhez
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd
  • 5 tojássárgája
  • 150 g cukor
  • 100 g liszt
A sziruphoz
  • 100 g cukor
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola
A csokiöntethez
  • 200 g étcsokoládé
  • 100 g porcukor
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl rum
A tejszínhabhoz
  • 1 l tejszín
  • 5 ek porcukor
  • pirított törökmogyoró
  • baracklekvár
  • cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
  1. Háromféle piskótát sütök, egy simát, egy kakaósat és egy mogyorósat. (Elõtte lemérem a tálat, mert a sima masszát a végén 3 részre fogom osztani.) A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a cukorral és a vaníliakivonattal fehéredésig kavarom, majd a sütõporral elkevert lisztet is hozzáadom. A fehérjét a sóval kemény habbá verem, és óvatosan a cukros-lisztes tojáshoz forgatom.
  2. Egy kisebb tepsit (kb. 20x30 cm) veszek elõ, kibélelem sütõpapírral, és rákanalazom a massza egyharmadát, és 8-10 percig 170°C-ra elõmelegített sütõben sütöm.
  3. Közben a megmaradt massza felét átszedem óvatosan egy tálba (pl. amiben a fehérjét vertük fel - így 2 tállal megúszhatjuk). Az egyikhez hozzáadom a kakaóport, a másikhoz pedig az õrölt törökmogyorót, és ugyanabban a tepsiben egymásután kisütöm ezeket a piskótákat is. Amint megsültek lehúzom róluk a sütõpapírt, és rácson hagyom hûlni.
  4. A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaníliarúd kikapargatott magjaival fehéredésig kavarom, ezt követõen hozzáadom a lisztet is. Ezalatt a tejet és a tejszínt a kikapart vaníliarúd felével (a másik fele a sziruphoz kell majd) egy lábasban felforraljuk. Ha ez megtörtént, a tojásos masszához öntöm apránként, és alaposan elkeverem. Végül az egészet visszatöltöm a lábasba, és sûrûsödésig fõzöm kis lángon, állandó kevergetés mellett. Félreteszem hûlni.
  5. A szirup hozzávalóit a rum kivételével és a már említett vaníliarúd másik felével egy kis lábasba teszem, és beforralom a felére körülbelül. A végén elkeverem benne a rumot is.
  6. Ezután elkezdem összeállítani. Elõveszem a tepsit, amiben sütöttem a piskótákat (jó, ha magas a fala), és lefektetem a sima piskótalapot, meglocsolom a szirup egyharmadával, rákenem a kihûlt vaníliakrém felét, megszórom a sziruppal együtt fõzött mazsola felével és durvára vágott törökmogyoróval, ráhelyezem a csokis piskótát, aztán szirup, krém, mazsola, törökmogyoró, végül a mogyorós piskóta jön, amire rácsorgatom a szirup maradékát, vékonyan megkenem baracklekvárral, és megszórom kakaóporral. Lefedem az egészet fóliával, és a hûtõben pihentetem egy éjszakán át (vagy 3-4 órán át).
  7. Tálalás elõtt elkészítem a csokiöntetet, amelyhez a rumot kivéve minden hozzávalót egy kisebb lábasba öntök, és addig kevergetem folyamatosan kis láng mellett, amíg a csoki fel nem olvad. Ekkor elzárom alatta a gázt, és hozzáadom a rumot is. Hûlés közben még sûrûsödni fog.
  8. A hideg tejszínt robotgéppel kezdem verni, majd amikor már kezd sûrûsödni, hozzáadom a porcukrot, és kemény habbá verem.
  9. Ha minden elkészült, jöhet a tálalás. Kanállal (én fagyis kanalat használtam) nagyobb darabokat vágok a krémes piskótából, meglocsolom csokiöntettel és tejszínhabot kanalazok mellé (a tejszínhabot megszórtam még egy kis mogyorókrokanttal).

Folytats a blogon ... puffancs.blogspot.com/2010/09/somloi-...

sponsored links

Keres?s