SFportál Találkozó

2010-07-11

sponsored links

Tegnap (2010.07.10) volt az SFportál Találkozó a Hilton Westendben.
Minden bizonnyal akkor sem lett volna kérdés, hogy elmegyek, ha nem David Nykl, a Stargate Atlantis Zelenkája lett volna az egyik díszvendég, de így még csábítóbb volt az esemény.

A jegyek magyar szemnek talán kicsit soknak tûntek (nem egészen 4000 ft), de ismerve a szervezõket, és azt, hogy a rendezvény megszervezése mennyibe kerül (és akkor a szervezõk munkáját még nem is számoltuk), teljesen elfogadható.
Fõleg úgy, hogy nagyobb értékû könyvcsomaggal sétálhatott haza az ember, fõleg akkor, ha szerencséje volt, és a standard csomag mellé még nyert is egy extrát.

Kicsit késve érkeztünk, mivel a vonat miatt választhattunk, hogy háromnegyed órát malmozunk, vagy negyed órát késünk - a reggeli ébredés ezt elég egyértelmûvé tette, de anélkül is inkább utóbbit választottuk volna :)
Így a bûvész elejérõl lecsúsztunk, de a mûsor második felét láttuk, sõt, az utolsó mutatványra engem szúrt ki, mint segítõt. Ügyesen "eltüntetett" egy galacsin focis WC papírt :)
A mutatványok annyira nem szoktak lekötni, de a srác emellé humoros és jó elõadó volt, így igazán élveztük.
Utána a jövõ heti Szíriusz napok bemutatása következett. Minden tiszteletem a fõszervezõé, de jobb lett volna, ha maga helyett egy gyakorlott elõadót kér meg a rendezvény bemutatására.
A délelõtt-kora délután további részében elõadások következtek, lényegében a szokásos havi SF Meetup volt, kicsit hosszabb elõadásokkal.
Legtöbbször nem az elõadó, hanem a téma hibája volt, hogy nem kötött le igazán. Igazából egyikük sem volt rossz elõadó, bár nem is mindannyiuk volt jó se.
Volt közben Design Center is, ami iszonyatosan jó lehetett volna, de csalódást okozott - a Fábry óta, ha azt halljuk, Design Center, akkor sok mindenféle kütyüre gondolunk, így mindenki, akivel beszéltem, azt várta itt, hogy szintén sokminden lesz bemutatva.
ehhez képest a Kütyüshopos srácok csak egy robotot hoztak. Ami egyébként baromi érdekes meg jópofa volt, de a srác, aki bemutatta, iszonyú készületlen volt. Valószínûleg gyakorlatlan elõadó is, de ezt annyira nem lehetett megállapítani a készületlenség miatt...
A sorozatok forradalmáról szóló kerekasztal már abszolút nem tudott lekötni, így kimentünk az elõtérbe, ahol elõbb pár ismerõssel beszélgettem kicsit, majd kipróbáltam a Szíriuszosok által hozott két társasjátékot. Most épp nem emlékszem a nevükre, de szombaton vagy vasárnap valószínûleg kinézünk a szíriuszra is, és szinte biztos, hogy megvesszük legalább az egyiket, iszonyúra tetszett! (egy táblán kellett golyókat tologatni, míg ki nem lököd a pályáról a másik golyóit. gondolkoztató, és nagyon jól újrajátszható, a kombinációk száma szinte végtelen, többek közt mert sokféle kezdõállás lehetséges)
A Rick Worthy közönségtalálkozó már ment egy ideje, mire bementünk. Azt gondoltam, annyira nem érdekel, hiszen a BSG-t nem nézem, és a többi sorozatban sem emlékeztem, mikor és hol játszott epizódszerepet. Aztán csak beszivárogtunk, és nem bántam meg. Igazából lényegtelen volt, hogy láttam, vagy nem láttam a BSG-t. Rick jópofa, vicces fazon volt, nagyon jó sztorikat mesélt, és nagyon jó kérdéseket is kapott!
Utána Bruti tartott egy rövid stand-upos részt, ami szintén nagyon jó volt - persze ez sejthetõ volt, mivel mûsorvezetõként már eltolt pár igen jó poént.
Jött a nap fénypontja, David Nykl. Körülbelül ugyanazt tudom elmondani, amit Ricknél. Nagyon jó humora van, nagyon jó és nagyon érdekes sztorikat mesélt - itt jobban téma volt a Stargate, hiszen õ nem mint sok sorozat epizódszereplõje érkezett, hanem egy sorozat népszerû mellékszereplõjeként.
Beszélt arról, hogy nézett ki egy átlagos forgatási nap, meg arról, mennyire tetszik neki Budapest, és hogy már tanult is pár nagyon fontos magyar szót, mint a "sör" :) Hiába, cseh emberrõl van szó :)
Arról is beszélt pl, hogy volt egy viszonylagos szabadsága a sorozatban: ugyanis amikor csehül beszélt a karaktere, olyankor azt mondhatott, amit csak akart, a forgatókönyvben is csak annyi volt "Cseh szöveg", így olyankor legtöbbször nagyon csúnyán káromkodott. (a cseh szinkronos változatban rendesen meg is van cenzúrázva, de sehol másutt a Földön nem vágták/sípolták ki ezeket a részeket, és ezt fantasztikusnak tartja, hogy a tévében az egész világ elõtt szabadon káromkodhatott :) )
Utána volt lehetõség dedikálásra és fényképeszkedésre, de bevallom, én többre értékelem az élményt, mint hogy legyen egy papírdarabkám egy aláírással...
Szóval mi elmentünk a Trombitásba, hogy még az afterparty elõtt megvacsorázzunk.
Lassan elkezdtek szállingózni az emberek, megismerkedtem egy sráccal, akirõl kiderült, hogy a netrõl jól ismerjük egymást (egyedül ült az egyik asztalnál, megkérdeztem, hogy õ is az afterpartira-e, aztán ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy jé, mi ismerjük egymást :) vicces volt).
David és Rick kicsit késõbb, a félidõben érkezett, mert pihentek egy kicsit a dedikálás után. Davidet nagyon érdekelte a focimeccs, így vele igazából a meccs végéig nem nagyon lehetett kommunikálni :)
Jómagam végül is nem is nagyon jutottam a közelükbe, mivel nem vagyok az a nyomulós típus, de bele-bele hallgattam egy két beszélgetésbe, illetve jót beszélgettem a többiekkel is.
Összességében nagyon jól sikerült nap volt, és messze megérte az árát, még jó hogy vittünk hátizsákot, a sok kapott könyv miatt málhásszamárként jöttünk haza :)
Persze mivel volt olyan könyv, ami minden csomagban benne volt, most van pár duplikációnk, illetve úgy jártam, hogy tegnap véletlen az utamba állt egy antikvárium, és megvettem Wells: Láthatatlan ember/Az istenek eledele meg Szélesi: A láthatatlan város c. könyvét, aztán az extra nyereménycsomagban meg az egyik könyv épp A láthatatlan város volt :)
Azért nem csüggedtem, dedikáltattam Sándorral, és majd ajándék lesz :) A másik két dupla könyv társaságában, bár az elsõvel szemben ezeket még nem tudom kinek adom.
Jun, Sándor, Bea és a többiek, akik még részt vettek vagy vállaltak a szervezésben: Nagyon szépen köszönöm a tegnapi napot!


Folytats a blogon ... kisviraginitaly.freeblog.hu/archives/...

sponsored links

Keres?s