Savanyúkáposztás harcsa

2010-11-17

sponsored links

Eltûntem csöppet, túlságosan is elszaladt az idõ posztok nélkül. Beteg szegény számítógépünk, ez kicsit terheltté teszi az írogatást, de remélem jobban lesz hamar, õ vagy az utódja:) Ráadásul már érzékelem a karácsonyi zsongást, úgyhogy pláne össze kell kapjam magam. Na de azért a nagy hallgatás közben fõztem is néha:) Nemrégiben vendégség volt nálunk és mivel legfõképp egy nagyobb adag harcsa jöhetett szóba, ezért kézen fekvõ volt, hogy a réges rég kinézett savanyúkáposztás harcsát csináljuk. A vicces az volt, hogy a párom is kinézett a TV-ben egy másik verziót, de aztán kissebb közelharc után én gyõztem:) Tényleg pepecselõs történet, mert mindent külön-külön meg kell sütögetni, de aztán is õ belátta, hogy megéri. Václav Malovicky: Svejk Útleíró szakácskönyvébõl származik a recpet, amit nem tudom elmondani, hogy mennyire örülök, hogy megvettem, nagyon szeretem olvasgatni, nézegetni a régi idõk ízeit, ráadásul  szomszédaink leghíresebb ételein keresztül.

Savanyúkáposztás harcsa: 
(6-8személyre)
1,5 kg harcsa filé
1,5 kg burgonya
1 kg savanyúkáposzta
20 dkg kolozsvári szalonna
20 dkg száraz kolbász (eredetileg nem volt a receptben)
5 dkg örõlt pirospaprika
10 dkg liszt

5 dl tejföl
só, õrölt bors
2-3 dl szõlõmagolaj,
(az eredeti receptben 30 dkg zsír + 2 dl olaj volt, azért ezt túlzásnak találtam)


A harcsát kisebb szeletekre vágjuk, megsózzuk, majd paprikás lisztben megforgatjuk és kevés olajon megsütjük. Nem kell sokáig, mert a sütõben még úgyis sülni fog. A savanyú káposztát átmossunk és kicsit összevagdaljuk. A szalonnát vékony szeletekre vágjuk, a burgonyát és a kolbászt pedig karikákra. A kolbászt és a szalonnát serpenyõben picit elõsütjük, hogy jól kiadja az ízeit. Félretesszük és a visszamaradó zsíron a káposztát rövid ideig pároljuk. A burgonyát bõvebb olajban aranybarnára sütjük.Vékonyan kikenünk olajjal egy nagyobb jénait, beletesszük a burgonya felét, rá a káposzta felét, megszórjuk kolbásszal és szalonnával aztán a harcsa szeletek nagyját tesszük rá, majd sózzuk borsozzuk, aztán jöhet a tetejére a maradék burgonya és káposzta, végül a harcsa. A tetejét megöntözzük a tejföllel, sütõben jól átsütjük 180 fokon kb. fél órát. 

Václav Malovicky: Svejk Útleíró Szakácskönyvében, Bodrogi káposztás harcsa néven fut


Folytats a blogon ... izlesszindroma.blogspot.com/2010/11/s...

sponsored links

Keres?s