Sajtos barna kenyér

2007-10-14

sponsored links

Sajtos barna kenyér
1 kg finomliszt, 10 dkg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg élesztó, 3 evókanál méz, 4 dl 3:1 arányú tej:víz keverék, 1,5 dkg só; kevés vaj, 10 dkg reszelt sajt, l kávéskanál órölt kömény.
Az élesztót mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretú tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az órölt köménymaggal. A megkelt élesztót ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységú tésztát dagasztunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a tészta felülete már sima és hólyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert képezünk belóle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenjük, és elómelegített, közepesen meleg sütóbe tesszük. A sütési idó kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit elózóleg szezámmag órleménnyel összekevertünk. A különbözó ízesítókkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... hazikenyer.blog.hu/2007/10/14/sajtos_...

sponsored links

Keres?s