Rókagomba torta - VKF! avagy minden gomba jó gomba!

2010-09-18

sponsored links


De hogy a rókagomba jó gomba, az nem kérdéses! Egy hete gombás finomságok készülnek nálam, köszönhetõen a múlt vasárnap begyûjtött mennyiségnek. :)
Alíz vette át a stafétát a soron következõ VKF! kiírására, és eleinte nagyon nem éreztem biztosnak azt, hogy lesz mit neveznem, hiszen nem vagyok nagy gombarajongó. Majd miután kétféle gombás finomság is felkerült a blogomra, eszembe jutott a kiírás. 
A diós-rókagombás ízvilág annyira bejött a tésztánál, hogy némi keresgélés után J.O. honlapján rátaláltam erre a tortára, ami nagyon jó választás volt. Egy fotózásnyi hûtési idõ után remekül szeletelhetõ, friss salátával tálalva igazi íz-élmény! 
Felezett adagban készítettem, de az eredeti így szól:

  • Hozzávalók:

15 dkg füstölt kacsamell (füstölt szalonnával pótoltam a hiányát)
3 szelet toast fehér kenyér (héja nélkül)
1,5 dl tejszín
1 ek. olívaolaj
3 db mogyoróhagyma
2+2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
8 dkg dió
8 dkg vaj
40 dkg rókagomba
1 csomag levelestészta

bors
  1. Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott mogyoróhagymát és 2 gerezd fokhagymát. (Eredetileg itt jön bele a felaprított kacsamell is.) Beleöntöm a fehérbort és néhány percig együtt fõzöm.
  2. Hozzáadom a felaprított diót, a kenyérkockákat, a tejszínt és összeforralom. Hagyom hûlni, majd botmixerrel pürésítem.
  3. Serpenyõben megpirítom a füstölt szalonnát, hozzáadom a vajat, gombát, ráreszelem a maradék 2 gerezd fokhagymát és 4-5 percig párolom. Szükség szerint sózom és borsozom.
  4. A levelestésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtom, kibélelem vele a formát, sütõpapírt és nehezéket teszek rá, majd 175 fokra elõmelegített sütõben 10 percig elõsütöm (vakon sütöm).
  5. A szalonnás-gombás részt összekeverem a tejszínes masszával, ráöntöm a tészta tetejére és további 30-35 percig sütöm. (Eredetileg nem kellett volna összekeverni, csak a masszát önteni a tésztára, rápakolni a gombát és úgy megsütni. Figyelmetlenségem a torta ízvilágán nem rontott, mindössze kevésbé lett fotogén.)

Folytats a blogon ... felholanyka.blogspot.com/2010/09/roka...

sponsored links

Keres?s