Ráksaláta fehérboros öntettel

2007-10-09

sponsored links

Ha lehetne három kívánságom, az egyik egészen biztosan az lenne, hogy legyen nálunk is olyan piac, mint a franciáknál. Még csak nem is az a nagy, hetente egyszeri, utcai paella és sülthús árusokkal teli, elég lenne egy olyan pici, hétkönapi, ahol mégis megvan minden, zöldségek, halak, tengeri herkentyûk, és persze minden friss. (Na jó, mivel láttam az Interstate 60-t, ezért valószínûleg ha csak egy kívánságom lenne, akkor is ezt kívánnám.) Tenger híján ez sajnos hiú ábránd marad, bár a magyar élelmiszeripart látva szerintem ha lenne tengerünk, akkor is csak a hulladékot lehetne kapni a boltokban. Egyébiránt Ausztriának sincsen tengere, mégis gyönyörû tengeri kütyüket lehet kapni. Azért néha a fagyasztott halrudacskák és surimi imitációk tengerében is szeretném azt az illúziót kelteni, hogy lehet itt jó halas ételt készíteni, az elkövetkezõ napokban ezért várható több ilyen recept is. Sárga, savanyú, de a miénk. :) Apropó surimi imitáció, az Auchan tengeriizés pultjában kapható rákocskák bõ háromnegyede kamu, halból, mûanyagból és kevéske rákhúsból fröccsöntött borzadály, ezért mindig, de mindig olvassátok el a papírt. Találkoztam már rákolló formájú mûrákkal is, ahol középen látszott az illesztés. Ezek bizony majdhogynem ehetetlenek, nem érdemes velük kísérletezni. A most következõ dobozos koktélrák sem éppen a tenger gyöngyszeme, de azért a mi kontinentális ízlésünknek biztos megfelelõ.


Hozzávalók:
fél kiló konyhakész koktélrák (2 db 250 g-os dobozos lében úszkáló, vagy félkilós fagyasztott)
1 kígyóuborka
1 fej saláta
5 paradicsom
5 közepes szem krumpli (keményre fõvõ)
1 citrom
4-5 gerezd fokhagyma
kevés vaj
1-2 dl fehérbor
1 dl fõzõtejszín
1 dl olivaolaj (most nem feltétlen kell extraszûz)
só, fehérbors
szerecsendió, friss zöldfûszerek (bazsalikom, petrezselyem, stb.)

Így csináld:
Tedd fel fõni héjában a jól megmosott krumplikat. A mélyhûtött rákocskákat olvaszd ki, csak kíméletesen, hûtõben vagy szobahõmérsékleten, a dobozosnak lelkiismeretfurdalás nélkül öntsd a levét a lefolyóba. A vajat takaréklángon olvaszd fel egy kisebb serpenyõben, amint felolvadt, tedd bele a zúzott fokhagymát, kicsit nagyobb lángon, de óvatosan, hogy a vaj ne barnuljon, pirítsd pár percig. A titok a folyamatos és intenzív kevergetés. Add hozzá a rákocskákat, és tényleg csak fél percig kevergetve pirítsd együtt a vajas fokhagymával, majd öntsd rá a bort. Rögtön ezután a rákot szûrd le, a boros-vajas levet pedig tedd vissza a tûzre, sózd-borsozd és lassan, gyöngyözve fõzd 5 percig. 5 perc elteltével keverd hozzá óvatosan a tejszínt, segíthet, ha elõbb a tejszínhez keversz kicsit a lébõl. Kevergetve forrald össze az egészet majd vedd le a tûzrõl. Az olivaolajat nagyon vékony sugárban csorgasd az öntethez, közben folyamatosan kevergetve. Ehhez jó szolgálatot tehet egy szószkeverõ, ami egy kerek izé körben bongyorral, de ha ez nincs, jó a sima habverõ. Végezetül keverd bele a felaprított zöldfûszereket és reszelj rá kevéske szerecsendiót.
A megfõtt krumplit hámozd meg és kockázd fel, kockázd fel továbbá az uborkát és a paradicsomot is, a citromot vágd nyolcadokba, a salátát bontsd leveleire. Az egészet rendezd el ízlésesen egy tálban, a tetejére halmozva a rákocskákat. Az öntetet véletlenül se öntsd rá, tálald külön.

 

Tippek, trükkök:
Nem olyan bonyolult ez a szósz, amilyennek tûnik, csak próbáltam részletezni, tényleg. Mindig mindig keverni, ez a lényeg. Természetesen ez is variálható, mint minden, akár a fûszereket, akár az alap zöldségeket megváltoztathatod, bár én a szósz finomsága miatt pl. ananászt vagy olajbogyót semmiképp sem tennék bele.


Folytats a blogon ... foznijo.freeblog.hu/archives/2007/10/...

sponsored links

Keres?s