ROZÉRA SÜLT KACSAMELL - gránátalmás rebarbaraszósszal, sárgabarackos kuszkusszal

2010-07-01

sponsored links

Míg sokaknak a bélszín a kedvenc húsféléjük, nekem a kacsamell a szerelem. A bélszín túlságosan gyomorbaülõs, eltelítõs kaja, a csirke/pulyka jellegtelen és ízetlen. A kacsamell viszont már nyersen, a hentespultban megpillantva beindítja a nyálképzésem. Na meg a fantáziámat! A ropogósra sült bõr és a szaftos hús kontrasztja, rendszeresen a diétám felfüggesztésére késztet. Egyszerûen nem tudok neki ellenállni. Ott integet, hogy halló vegyél meg!
A kacsamell rozéra (médiumra) sütve a legfinomabb ? csakúgy mint a bélszín! Akkor jönnek ki legjobban az ízei, mikor a közepe gyönyörû rózsaszín, lédús, de mégis puha és omlós. Ne kövessük el azt a hibát, hogy teljesen átsütjük, akkor inkább együnk rántott húst. Kedvenc fûszere a kakukkfû, a rozmaring, de nagyon megy hozzá bármilyen savanykás szósz, mézes-chilis pác stb. Az elkészítési variációk száma végtelen!
kacsamell          Hozzávalók (személyenként):
  • 1 db bõrös kacsamell
  • 1 szál kakukkfû
  • 1 szál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg aszalt sárgabarack
  • 0,5 dl barackpálinka
  • 1 marék kuszkusz
  • só, bors, vaj, olíva olaj

      A szószhoz:
  • 2-3 szál rebarbara
  • 1-2 evõkanál kristálycukor
  • 1 gránátalma magjai

Elkészítés:
  1. A kacsamell bõrét rombuszalakban bevagdosom, egészen a húsig, de vigyázva, hogy abba ne vágjak bele. Mindkét oldalát bedörzsölöm frissen õrölt borskeverékkel, majd az olivaolajos, zúzott fokhagymás, kakukkfüves, rozmaringos pácba helyezem. 1 napig érlelem. A pácolást kétféle képen is megtehetjük: 1. Mûanyag dobozban lefedve. Ekkor ügyeljünk rá, hogy légmentesen, teljesen elfedje a páclé. Így napokig eláll. 2. Egyszerûen uzsonnás/fagyasztó zacsiba rakjuk és - a levegõt kinyomva - megcsomózzuk. Így egy napnál tovább nem javaslom a tárolást, mert a maradék levegõ hatására sokkal hamarabb megromlik a hús. Elõnye, hogy kevesebb páclé kell hozzá!
  2. A mellet sütés elõtt néhány órával kiveszem a hûtõbõl, hogy szobahõmérsékletûre melegedjen.
  3. Letörölgetem róla a fûszerkeveréket, nehogy megégjen sütés közben. Egy grillserpenyõbe kevés olívaolajat öntök, és - magas hõfokon - a bõrével lefelé belehelyezve, néhány másodperc alatt megpirítom. A hõfokot lejjebb véve addig sütöm, míg szép ropogós nem lesz. Ez kb. 4-6 perc. Megfordítom és a másik oldalát is megpirítom, és csak ekkor sózom. Lefedem egy üvegfedõvel és kb. 8 perc alatt, a bõrébõl kisülõ zsírral locsolgatva rozéra sütöm. Készíthetjük sütõben is, de én jobban szeretem a serpenyõt, mert így látom ahogy percrõl-perce alakul a hús, és közvetlenebb is a kapcsolat.
  4. Amíg sül a kacsamell, addig a kuszkuszt összekeverem a száraz serpenyõben lepirított szeletelt mandulával és a vékony csíkokra vágott aszalt sárgabarackkal. Felöntöm 2 dl forró vízzel és lefedve állni hagyom. 10 perc után hozzáadok egy karika vajat, hogy krémesebb legyen, valamint a kacsamell utánn a serpenyõben maradó, zamatos szaftot és átkeverem. Bár azt mondják, hogy a jó kuszkusz pereg és nem ragad össze, én jobban szeretem ha nem olyan ?száraz?.
  5. A rebarbara keményebb héját lehúzom, felkockázom, és kevés cukorral sûrû szószt fõzök belõle. Hozzáadom a gránátalma magokat és néhány perc alatt összeforralom. Ha túl fakó lenne a szósz színe, kevés meggy lé hozzáadásával ?beállítom? a színét. A savanyúságát/édességét beállíthatjuk citromlé/cukor/balzsamecet adagolásával!

kacsamell2

Tálalás: A kuszkuszt kerek, süti kiszúróban formázva helyezem a tányérra, kevés gránátalma maggal díszítem, mellé teszem a ferdén felszeletelt kacsamellet, és a rebarbara szószt. A kacsamellre néhány, barackpálinkában flambírozott sárgabarack csíkot szórok.

Folytats a blogon ... ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s