Rilettes

2010-11-30

sponsored links

Figyelem, figyelem! Pozor, pozor! Minden plázacica, vega, csirkefan és cézár saláta õrült azonnal lapozzon tovább, mert ami most következik az csak a bátraknak, az igazán ?disznóknak? rendeltetett!

Mikor elõször olvastam a rilette-rõl Anthony Bourdain, Francia bisztrókonyha címû zseniális szakácskönyvében azonnal tudtam, hogy ezt a kaját ki kell próbálnom, ez az a kaja, amit nekem találtak ki. Disznó-disznóval, folyik a zsír, szétnyomjuk a megfõtt szalonnát, összekeverjük még több zsírral, de a végeredmény valami olyasmi, amit nem lehet csak egy kézlegyintéssel elintézni. Friss ropogós pirítósra kenve a legjobb, maga a megtestesült koleszterinbomba, de hát nem is a diétás könnyedsége miatt szeretjük.



Mirõl is van szó tulajdonképpen? Mint oly sok minden jó dolog, ami kajával kapcsolatos, ez is Franciaországból származik. Sokféle variációja van, lehet kacsából, libából, de legtöbbször sertésbõl készül. Gyakorlatilag egy húspépról van szó, amit hónapokig el lehet tárolni a benne levõ zsír miatt.

Hosszú órákon keresztül fõzzük fehérborban, rozmaringgal, sóval, borssal, de egyértelmûen a disznó íz dominál. Mi gyakorlatilag a felvágott alternatívájaként használjuk. Tudjuk mi van benne, eláll, finom, szóval minden olyant tud, amit egy három napos, dupla annyiba kerülõ, bolti felvágottról nem lehet elmondani.


Hozzávalók:
1kg császárhús
0,5kg lapocka
1kg zsírszalonna
1 fej fokhagyma
7-8 db egész bors
2-3 szál rozmaring
0,5l fehérbor


Fogok egy méretes lábost, és beleteszem a kb. fél tenyérnyi darabokra vágott lapockát, császárhúst és zsírszalonnát, ráöntöm a fehérbort + még annyi vizet, hogy pont ellepje. Hozzáadom a megtisztított fokhagyma gerezdeket, a rozmaring ágakat, a borsot és sót, majd lefedve nagyon alacsony hõmérsékleten fõzöm 5-6 órát. Ha megpuhult (ujjal könnyedén szét tudjuk nyomni a húsdarabokat), akkor kirakom a hidegre, hogy a zsír megszilárduljon a tetején. Pár órával késõbb leszedem a zsírt, újra felmelegítem egy lábosban, közben a húsdarabokat a zsírszalonna egy részével összepépesítem. Lehet csak villával összenyomni, de nekünk egy fokkal jobban bejött félig turmixolva. Annyi felmelegített zsírt adok hozzá, amíg ki nem ül a tetejére (nálam elég volt a felmelegített zsír kb. fele/harmada), ellenõrzöm a sósságát és üvegekbe rakom. Nem árt ha áll 2 napot a hûtõben mielõtt kibontod és betolja az arcába a család.

Felejtsd el a párizsit és minden más bolti rémséget, itt a rilette!

Folytats a blogon ... csokissteak.blogspot.com/2010/11/rile...

sponsored links

Keres?s