párolt répa

2007-11-29

sponsored links

Pároláshoz célszerû rövid, egyenes répákat választani, a legjobb a bébirépa, de azt nem mindig lehet kapni.
Elkészítés elõtt jól megmossuk a répákat (négy darab két személyre általában elég, vagy több, ha nem), késsel lekapargatjuk a héját, vagy ha túl vastag, akkor hámozóval leszeljük az érintett részt. De a késes kapargatás általában elég szokott lenni, lényeg, hogy a koszos rész lejöjjön róla. Majd negyedeljük õket hosszában (ezért jó, ha egyenes: a kanyarodós répákat kicsit nehezebb hosszában negyedelni).
Lábosban lassú tûzre tesszük, öntünk alá egy deci vizet, fél evõkanál sót (erõsebb fajtából kicsit kevesebbet), egy evõkanál cukrot szórunk rá, egy evõkanálnyi margarint teszünk a tetejére. Fedõ alatt melegítjük minimum huszonöt percet (nem emelgetjük a fedõt, mert akkor kijön alóla a víz, ami immár gõzként dobálja azt, és úgy néz ki, mint egy gõzmozdony, de így is kell viselkednie), majd huszonöt perc után ellenõrizzük a répák puhaságát (kést, villát, hústût szúrunk bele, és ha átmegy rajta, mint a forró vajon, akkor jó), ha még nem fõtt át teljesen, még hagyjuk párolódni. Ha elfogyott alóla a víz (égett szagot áraszt), akkor pótoljuk nem túl sokkal.

Forrón tálaljuk, margarinnal megkenegetve, mert úgy finom.


Folytats a blogon ... klopf.freeblog.hu/archives/2007/11/29...

sponsored links

Keres?s