Ponty Dorozsmáról

2010-08-12

sponsored links

 

Egyik hétvégén francia vendégeink voltak, a Férj családjának régi barátai. Vasárnap olyan ebédet szerettem volna készíteni, ami magyar, de mégsem egy felszínesen pirosló Gulasch. Ráadásul az ebédfõzéssel és a vendégvárással a Kisasszony napirendjét is össze kellett hangolni, de szerencsére sikerült olyan menüt összeállítanom, ami részben magyar, részben családi hagyományokat követ, és jól elõ is tudtam készíteni az elõzõ napokban.

A családi ételeket a nagymamám nagynénijétõl tanult krumplileves és a családfa egy másik ágáról származó Zelma-torta képviselte, a magyaros vonal pedig dorozsmai molnárponty képében jelent meg.

A ponty receptjét a Könemann sorozatában megjelent Magyar kóstoló címû könyvében találtam. Sajnos sem a könyvben, sem más szakácskönyveimben, sem az interneten nem találtam semmit errõl a fogásról. Érzésem szerint egy étteremben alkothatták meg elõször ezt a fogást, bár az is lehet, hogy tényleg a híres dorozsmai szélmalom molnára készítette el. Én egy irdatlan nagy adagot csináltam, és hiába voltunk rá hatan, maradt jócskán. Így az eredeti recept anyaghányadait adom meg, ez elvileg négy fõre szól.

Dorozsmai molnárponty

60 dkg pontyfilé

10 dkg füstölt szalonna (szerintem fele ennyi is elég)

1 nagy fej vöröshagyma

3 zöldpaprika

2 nagy paradicsom

25 dkg csiperke

4 dkg liszt

2 dl tejföl (ez meg lehet több)

30 dkg csuszatészta

1 kávéskanál pirospaprika

liszt

zsiradék

Eredetileg a pontyot be kellett volna irdalni, és megtûzdelni szalonnával. Én ehelyett kiolvasztottam a szalonna zsírját, és ezen elõsütöttem a besózott, majd lisztbe forgatott halszeleteket.

A zsiradékban megdinszteltem a hagymát, megszórtam pirospaprikával, majd hozzáadtam a zöldpaprikát és a gombát, kicsivel késõbb pedig a paradicsomot. Amikor minden megpuhult, összekevertem tejföllel. Beletettem a halszeleteket (Vigyázz! Könnyen szétesnek!), és puhára pároltam õket.

Ezután kivettem a halszeleteket a mártásból. A gombás szószt összekevertem a közben kifõzött csuszával, és egy tûzálló tálba halmoztam. A tetejére ültettem a halakat. Díszítésnek karikáztam rá egy kis paradicsomot és paprikát, és 200 fokos sütõben jól összeforrósítottam.

A recept nyomtatható változata itt.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pommepomme.blog.hu/2010/08/12/ponty_d...

sponsored links

Keres?s