Pezsgõs lazacleves koktélrák- gesztenye nyárssal

2010-12-09

sponsored links

Bár ez a leves karácsonyi étel, ennek ellenére már augusztusban elkészítettem. Hogy miért? Mert ezzel a recepttel járultam hozzá a Kifõztük Karácsony adománygyûjtõ akciójához , mellyel az éhezõ gyerekeken igyekszünk segíteni!



Hozzávalók 2 személyre:
1 lazacfilé (ez kb. 12-15 dkg), 2 sárgarépa, 10-12 db cukorborsó, 0,5 l zöldség alaplé, 1 dl fõzõtejszín, 1 dl száraz pezsgõ, 1 kisebb citrom felének a leve, és héja, só, bors, olaj





Elkészítés:
Kevés olajon megfuttatom a felaprított sárgarépát, és a cukorborsót, majd sózom, borsozom. (Ha teljesen puhán szeretjük a zöldségeket, akkor fedõ alatt párolhatjuk egy picit. Én szeretem, ha egy kicsit roppanós marad.) Hozzáadom a felkockázott lazacot, és fehéredésig pirítom. Ez a lazac esetében csupán 2-3 percet jelent. Mehet hozzá a pezsgõ, amit el is párolok, így a zamata megmarad az alkoholtartalmával ellentétben . Ha valaki erõteljesebben szeretné kiérezni a pezsgõ ízét, tehet bele még 1 dl-t nyugodtan. Én is így tettem. Ezután felöntjük az alaplével, hozzáadjuk a citromhéjat (ne reszeljük, inkább hámozzuk, így ki is tudjuk venni), és éppen csak felforralom. Ezalatt a lazac is készre fõ. A levesbõl merünk ki egy kicsit, és ezzel fellazítjuk tejszínt. Ezt is hozzáadjuk, és ismét felfõzöm a levest. Végül belefacsarjuk a fél citrom levét.
A koktélrákot kevés forró olajon megpirítom (fokhagymás olajon még finomabb), és a sült gesztenyével felváltva óvatosan nyársra húzom. Fejenként 4-5 gesztenye, és 8-10 koktélrák elegendõ.



Tipp:
?A levest ízesíthetjük, különlegesebbé tehetjük, ha a citrom helyett narancsot használunk.
?Ha nem szeretik a lazacot (vagy éppen drágának találja), készíthetõ bármilyen fajta halból (de azért tengeri halakból a legfinomabb).
?Ha éppen nincs otthon pezsgõ, vagy nem akarjuk csak a leves kedvéért felbontani, száraz fehérborral is helyettesíthetjük.

Folytats a blogon ... falatnyiorom.blogspot.com/2010/12/pez...

sponsored links

Keres?s