Pepernoten ( mézes kekszecskék)

2010-11-22

sponsored links

Mióta írom a blogomat (összesen három éve), minden évben megemlékezek a holland Mikulásról, Szinterklászról,  aki fehér lován nagy csindatrattával érkezik meg az országba. Szinterklász nem más mint Szent Miklós, aki nálunk is hozza december 5-én a kis ajándékokat. Magyarországon sajnos a Mikulás kultusza egybefolyt a Télapó kultuszával és már nagyon nem is teszünk különbséget köztük.Pedig nem egy, hanem két különbözö személyröl van szó.


Minden város, falu megrendezi a maga bevonulását. A mikulás gözhajóján érkezik meg segítöivel a Fekete Péterkekkel. Ök azok akik felelnek a hangulatért és azért, hogy minden gyermek megkaphassa az ajándékát. Miután kiköt az ajándékokat szállító hajó, Mikulás felszáll a fehér lovára, Amerigóra és végig járja a várost. A felvonulás közben a Fekete Péterek mindenütt megtalálhatók, csintalankodnak, mandarint és kis zacskóba szórt pepernótot vagy kruidenótot szórnak a gyerekek közé. Nagyon jó ezt az egész kavalkádot gyerekként megélni.

Megérkezésének estéjén a gyerekek rakhatják ki a csizmájukat este, hogy a fekete péterek bele tudják rakni a finomságokat. A csizmába illik répát is rakni, a Mikulás lovának.
A holland Mikulás december 5-ig marad az országban, ekkor van a nagy ajándékozási este. Miden jó gyerek megkapja a kis ajándékát.

A mi városunkba tegnap érkezett meg a Mikulás. Délelött izgulva figyeltük, amint a hajó közeledett. Utánna kislányunk táncolt, énekelt egy sort a Fekete Péterekkel. Kicsit hideg volt, így alig vártuk, hogy otthon legyünk és meleg teát ihassunk.
A sütöbe pedig gyorsan bedobtam a kis kekszket. Isteni illat volt a lakásban. Imádom az évnek ezt az idöszakát.

Pepernoten (mézes kekszecskék)
Hozzávalók: 
250 g méz
1 tojás
1 ek mézeskalács füszerkeverék
1 tl ánizspor
250 g liszt
1z sütöpor

Elkészítés: 
1. Az összes hozzávalót, kivéve a lisztet + sütöport összekeverjük. Végül a lisztes sütöport is hozzáadjuk és egy órára a hütöbe rakjuk a keveréket. Közben elömelegítjük a sütöt 175 fokra.

2. A tésztából lisztes kézzel gombocskákat formázunk. Nekem a habzsák jobban bejön, gyorsabb és egyszerübb. Kicsi pöttyöket nyomunk belöle, nem nagyobbakat egy 1 cm-nél.


3. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük öket. Vigyázzunk, hamar megpirulnak.

Folytats a blogon ... gabriellakonyhaja.blogspot.com/2010/1...

sponsored links

Keres?s