Paradicsomos tortano

2010-06-30

sponsored links

A tortano olasz töltött kenyér, amelyet tortaszeletekre emlékeztetõ módon vágnak fel, innen kapta a nevét. Eredetileg fõtt tojással készítették, de mindenféle más finomsággal is meg lehet tölteni. A mozzarellával és szárított paradicsommal töltött változatát mostanában többször elkészítettem - nagy kedvencé vált. :-) Leila Lindholm remek könyvében találtam a receptet. Egyébként a tészta ugyanaz, mint a focacciánál.  Ez a kenyérke igazán laktató, így akár önálló ebéd vagy vacsora is lehet. Piknikre ideális, vagy éppen egy nyáresti borozgatáshoz a kertben.

hozzávalók 1 kenyérhez:

15 g friss élesztõ
3 dl langyos víz
2 ek olaj a szárított paradicsomból
1 ek méz
1 1/2 ek Maldon só (ha egyszerû sót használunk, akkor kevesebb)
2 1/2 dl durumliszt (néha teljes kiõrlésû rozslisztet használok)
4 1/2 dl liszt
10 szem szárított paradicsom finomra vágva

a töltelékhez:

10 szem felaprított szárított paradicsom
250 g mozzarella felszeletelve
ízlés szerint frissen felaprított bazsalikom vagy oregano

Az élesztõt egy tálba morzsoltam, hozzáadtam a langyos vizet, olajat, mézet és sót, és simára kevertem. Beleszórtam a felaprított szárított paradicsomot, hozzáadtam a durumlisztet, majd apránként a sima lisztet, és rugalmas tésztává gyúrtam. Letakartam, és 40 percig kelesztettem.
Lisztezett deszkán kb. 1 cm vastag téglalappá lapogattam - nem ajánlatos nyújtani a tésztát, csak kézzel finoman nyomkodni. Rászórtam a sajtot, a paradicsomot és a zöldfûszereket, majd a tészta széleit vízzel megkentem, és feltekertem. Koszorút formáztam belõle, és óvatosan egy sütõpapírral fedett tepsire tettem át. Tetejét beliszteztem, végül lefedve még kb. 30 percig kelesztettem.
A sütõt 250 fokra melegítettem, majd miután betettem a kenyeret, 200 fokra csökkentettem a hõmérsékletet. 30 perc alatt megsült.

Leila Lindholm: one more slice


Folytats a blogon ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2010/...

sponsored links

Keres?s