Panettone

2010-12-14

sponsored links

A milánói karácsonyikalács. Nagyon szeretem. Minden január elején, amikor síelni megyünk, szinte az ember után dobják féláron, harmadáron. Ilyenkor az egész síelés alatt panettonét falok.
Idén próbáltam ki elõször, legfõképpen a cukrász papírboltban vásárolt papír panettone formák miatt.
Nagy sikerrel. Amikor kivettem a sütõbõl, olyan hihetetlen, könnyû, foszlós és puha volt, hogy én is csak ámuldoztam magamon. Ez lesz nálunk a sláger.

Most furcsa módon, nem receptet fogok írni, hanem tapasztalatokat és észrevételeket.
A panettone tulajdonképpen egy gazdag kalácstészta, sok vajjal, tojással, tojássárgájával. Szerintem az arányok nem olyan fontosak, minden recept mást ír. A lényeg a sok vaj és a sok tojássárga. Fûszerezésnek, sok biocitrom és narancshéj, kandírozott citrom és narancshéj, mazsola esetleg még narancsolaj vagy szerecsendió.
Másik lényeges dolog a kovász. Nem kell megijedni lehet élesztõt is használni. Azonban egy hetes kovásszal az igazi. Én csak 1 napos gyors kovásszal készítettem. Végy elõ fél tasak élesztõport (igen, az is jó) vagy fél kocka élesztõt és pár evõkanál (szobahõmérsékletû) liszttel és (szobahõmérsékletû) vízzel keverjük el, tejföl állagú legyen. Fél napig hagyjuk folpackkal letakarva pihenni, majd rakjunk hozzá még feleannyi lisztet, mint korábban és még vizet. Még fél nap múlva kész a gyors kovászunk, amit úgy használunk fel, mint a futtatott élesztõt.
Az igazi kovászt biorozslisztbõl készítik élesztõ nélkül egy hétig.
A kalácstésztánkat 1,5 óráig kelesztjük, formába rakjuk, ismét kelesztjük.
A sütés is fontos magas hõmérsékleten sütjük. A forró sütõ aljára pici vizet fröcskölünk és gyorsan rácsukjuk az ajtót a tésztára, hogy a gõz bent maradjon. Gyakori hiba a túlsütés, szúrjunk pálcát bele és ha nem ragad azonnal vegyük ki.
Sütõbõl kivéve, minden állapotban elfogy, de ha igazán sikerül, napok múlva is büszkélkedhetünk vele.

Folytats a blogon ... fleurdesafran.blogspot.com/2010/12/pa...

sponsored links

Keres?s