Pandi lekvár

2006-09-01

sponsored links

Dzsem: van egy jó kis könyvem: 100 újabb recept kenyérsütõ géphez. Ebben van pár dzsemes recept. Isteni eperdzsemet lehet csinálni, szerencsére van még 1-2 csomag fagyasztott amit a nagybaniról vettünk még a nyárelõn - persze bármilyen mirelit megteszi.

 

A recept egyszerû: 60dkg eper, 35dkg befõzõcukor (én ehhez azért szoktam még pektint adni, mert szerintem ettõl nem kocsonyásodik be kellõképpen), fél citrom leve, kis darab vaj. Zutty mindent bele és másfél óra múlva (+egy kis hülési idõ) lehet steril kisüvegekbe rakni. Pikk-pakk elfogy egy adag. :-) Ja, pl. szilvával tök ugyanez a recept, csak 70dkg gyümölccsel. Ha gondolod, írok még ki a könyvbõl van pár ínycsiklandozó (narancsos sárgabarackdzsem, alma-menta zselé, gyömbéres narancslekvár, citruslekvár...)

Narancsos sárgabarackdzsem

350 g aszalt s.barack apróra vágva

300 ml narancslé

300 g befõzõcukor hozzáadott pektinnel

1 citrom leve

mindent bele - mehet a jam program

 

Alma-menta zselé

600 ml szûrt almalé

1,5 ek almaecet

400 g befõzõcukor hozzáadott pektinnel

1 kisebb maroknyi mentalevél, apróra vágva

(ez utóbbit csak a program lejárta után kevered hozzá a kész masszához!)

 

Gyömbéres narancslekvár

3 narancs - krumplihámozóval le a héját, de a fehér rész maradjon a gyümölcsön

a héjat vágjuk apró darabokra, és mehet az is bele a tartályba

300 ml narancslé, ez is bele a tartályba + még:

350 g befõzõcukor hozzáadott pektinnel

1 ek aprra vágott friss gyömbér

1 ek gyömbérlé (konzervbõl vagy friss reszelt gyömbér leve)

mindent bele - mehet a jam program

 

Citruslekvár

1 grépfrút

2 narancs

1 citrom

egy kevés narancslé, ha szükséges

350 g befõzõcukor hozzáadott pektinnel

a gyümölöcsök közül 1 citrom, 1 narancs és 1 grépfrút héját krumplihámozóval leszedjük - fehér rész amennyire lehet ne kerüljön bele, apró darabokra vágni és bele a tartályba a többi mellé, és indulhat a jam program

 

Általános tippek:

- a kimosott üvegeket sütõben 150 fokon (gázsütõ: 2-es fokozat) 20 percre berakva fertõtleníthetjük (bár én pl mikrós cumisüveg fertõtlenítõt használok, az 5+3 perc) 

- még meleg üvegekbe rakjuk a masszát, 

- mindig vegyük ki a keverõlapátot, ha öntjük a cuccot a forrázás elkerülése miatt + lehet érdemes kanalazni az elején

- ezek a lekvárok kevesebb cukrot tartalmaznak mint általában, ezért nem is állnak el olyan sokáig - felbontás után rakd hûtõszekrénybe és 4 héten belül meg kell enni. Tehát vagy ráuszítod a családot, vagy kisebb üvegekbe rakod.

 

Én koronás befõzõcukrot vettem (ebben ugye benne van a zselésítõ pektin), de nekem nem lett elég kocsonyás, ezért legközelebb már raktam bele külön kapható zselésítõszert. Nekem a "quittin 2:1" 2 adagra elég volt.  Elvileg a citromlé mennyiségének emelése is keményebbé teszi a végeredményt!

 

Jó étvágyat! :-)


Folytats a blogon ... himihami.freeblog.hu/archives/2006/09...

sponsored links

Keres?s