Otthon sütni jó!

2007-10-28

sponsored links

Alapvetõen kenyérfogyasztó nép vagyunk. Reggelire általában friss pékáru kerül  az asztalra, ropogós zsemle, kifli, kalács vagy egyéb illatos péksütemény. Fõétkezéseink legtöbbjének kísérõje a kenyér, levesekhez, fõzelékekhez, húsokhoz fogyasztjuk. Gyermekeinkenek  tízóraira szendvicset gyártunk belõle, vagy egy nagy tál salátához pirítóst készítünk.  Elkészítési és felhasználási módja ezerféle.
Ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, az ott található kenyérfélék csak töredékei annak a sokféleségnek, aminek csak a képzeletünk szabhat határt. Általában néhány fajtával találkozunk: fehér, barna, félbarna, magvas, teljeskiõrlésû. A pékségek kínálata ennél kicsit bõvebb, de még akkor is fontos tényezõ, hogy mi lehet abban a tartóskenyérben, ha az van ráírva, hogy még egy hét múlva is fogyasztható!!
A házi kenyérsütés manapság már nem olyan idõtrabló és nagy elõkészületet igénylõ munkafolyamat, mint nagyanyáink idejében volt. Süthetjük gépben, akkor még a keveréssel és dagasztással sem kell foglalkoznunk, csak sorban bepakolni a kenyérsütõbe az alapanyagokat, és egy pár óra múlva ízlelhetjük a finom kenyeret. De készíthetjük sütõtálban, vagy jénaiban, esetleg tortaformában is hagyományos módon a sütõben.
Fontos tényezõ, hogy szinte minden élelmiszerboltban kaphatóak a kenyérsütéshez használt alapanyagok, és csak rajtunk múlik, hogy mivel tesszük még különlegesebbé: friss zöldséggel, virslivel, sajttal, különleges fûszerekkel, mediterrán kenyeret készítünk, esetleg egyszerû falusi fehéret, rozsosat, tönkölyt. A variációk száma végtelen.
Fontosnak tarom szólni a lisztérzékenyekrõl, akiknek nagy figyelmet kell szentelniük arra, hogy gluténmentes kenyeret fogyasszanak, ám ez a kenyér ízletességét és "színesebbé" tételét nem befolyásolja.
Igyekeztem az oldalon mindazon információkat összegyûjteni és megjelentetni, amelyek a házi kenyérsütés nélkülözhetetlen velejárói. Alapanyagokról, hozzávalókról, gép-és kézi kenyérsütésrõl, praktikákról, a lisztérzékenységrõl, a "mindennapi kenyerünk"-rõl szóló érdekességekrõl olvashat a kedves látogató. Receptgyûjteményemben sok általam és mások által kipróbált recept közül válogathatnak.
Kellemes idõtöltést és sikeres házikenyérsütést kívánok!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... hazikenyer.blog.hu/2007/10/28/otthon_...

sponsored links

Keres?s