Olasz borok: általános tudnivalók

2008-01-20

sponsored links

Ezúttal sem írok disszertációt, nem vagyok ál-borértõ sznob. Na jó, egy kicsit azért igen. Szerintetek vajon mennyi olasz bort bír el az amúgy is telített magyar borpiac, ahol a borfogyasztás a hétköznapi emberek számára még csak kialakulófélben van? Sajnálatos, hogy egyre több a "töltelék" a két végpont, a magyar fogyasztó és az olasz bor között. Számtalan borportál az Interneten, hirdetésekkel telített bormagazinok, újabb és újabb értelmetlen sallangos borkóstolók. Ne feledkezzetek meg róla, hogy a lényeg maga a talján nedû fogyasztása! :-P

 

Az olasz borok osztályozásáról - szubjektíven:

DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita

Ellenõrzött és garantált eredetû csúcsbor. "Fincsi" (D-209)

DOC - Denominazione di Origine Controllata

A magyar nyelvben minõségi bornak fordítják, helyesen. Eredete ellenõrzött, szigorú szabályozással készült.

IGT - Indicazione Geografica Tipica

A magyar szabályozás "tájbornak" fordítja, muahh. A tájbor a magamhoz hasonló átlagember számára egyet jelent a tablettás borral. Nemde? Vajon ki vezette be így a kifejezést a bortörvénybe és vajon miért, hogy az olasz minõségi DOC alatti közvetlen IGT kategória ilyen negatív konnotációt kapjon a magyar nyelvben? Az IGT számomra sok magyar minõséginek titulált bort is leköröz. Bátran ajánlom õket. Hogy egy ismert olasz borkereskedést idézzel: "tájjellegû bor; a DOC és a VDT közötti kategória. Minõsége viszont gyakran kiváló, legtöbbször a DOC által nem engedélyezett fajta található benne, esetleg csak marketing..."

VDT- Vino da Tavola

Védett eredet nélküli asztali bor. Szerintem ez is veri a magyar asztali borokat. Olcsó és jó.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... italiano.blog.hu/2008/01/20/first_pos...

sponsored links

Keres?s