Narancsos töklekvár

2010-09-18

sponsored links






















Hozzávalók:
1 kg tök (hokkaido) - tisztán mérve
3 nagyobb narancs
1 citrom kifacsart leve
50 dkg zselésítõcukor (nálam Dr. Oetker-es volt)
egy kis darab megtisztított, lereszelt gyömbér (nekem most nem volt).

Elõször a jól megmosott narancsokat meghámoztam, a gerezdekrõl a hártyát is lebontottam (másképp keserû lesz a lekvár), majd a húsát felkockáztam.
A narancsok héját (én csak kb felét, vagyis kb 1,5 narancsnak a héját tettem bele) éles késsel megtisztítottam teljesen a fehér részektõl, felvágtam és fél dl vízben 1,5 evõkanál kristálycukorral megfõztem.
A tököt kockákra vágtam, 2 dl vízzel és a citromlével feltettem fõzni (...ha van, a gyömbért is beletesszük). 15 perc elteltével hozzáadtam a 3 narancs felkockázott húsát  és tovább fõztem, amíg a tök megpuhul.
Szétmixeltem a megfõtt narancshéjakkal (szirupostól) együtt. Nagyobb edénybe tettem, hozzáadtam a zselísítõcukrot, majd forrástól számítva kb 10 percig fõztem. Forrón üvegekbe töltöttem, lezártam, és 5 percre tetejükre állítottam az üvegeket, majd visszafordítottam. Nekem ebbõl a mennyiségbõl  6 db (kb! 2 dl-es) üveggel lett.

Megj.: Ma fõztem megint, de már 1,5 adagot, és most tettem bele õrölt gyömbért is (friss hiányában) - 1,5 adaghoz kb 1 mokkáskanálnyit. És mivel most kisebbek voltak a citromok, kettõnek a levét tettem bele. Narancsok is kisebb méretûek voltak, így abból 6 db-ot tettem a 1,5 adaghoz, a héját most is csak 1-2 narancsnak fõztem meg.





















Folytats a blogon ... lenka-blog.blogspot.com/2010/09/naran...

sponsored links

Keres?s