Mézeskalács

2010-12-03

sponsored links

Eddig soha nem sütöttem mézeskalácsot, aminek az az egyszerû oka, hogy nem rajongok érte különösebben. Tavaly az oviban karácsonyi vásár volt, amire anyu sütött egy nagy adagot, én díszítettem. Akkor kiderült, hogy a gyerekeim viszont rajonganak érte. Az meg tény, hogy gyerekekkel sütni jó móka. Így aztán ma délután munka után nekiálltunk. Olyan tésztát találtam a Mesterszakács magazinban, amit nem kell pihentetni, nekünk ez volt az ideális.

Hozzávalók kb. 160 darabhoz:
75 dkg finom liszt
25 dkg graham liszt
3 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál õrölt fahéj
2 kávéskanál õrölt szegfûszeg
1 kávéskanál õrölt gyömbér
30 dkg porcukor
30 dkg vaj
2,5 dl méz
3 tojás

A lisztet összekevertem a szódabikarbónával, a fûszerekkel és a porcukorral. Belevágtam a hideg vajat, összedolgoztam, amennyire tudtam. Hozzáadtam a tojást és a mézet és közepesen kemény tésztát gyúrtam belõle.

A sütõt elõmelegítettem 180 fokra, két tepsit kibéleltem sütõpapírral. Szóltam a fiúknak, hogy jöhetnek, majd lisztes nyújtódeszkán kinyújtottam egy kis adag tésztát kb. 3 mm vastagra, a gyerekek kezébe nyomtam a kiszúró formákat, és segítettem nekik tésztát a tepsire rakni.

 

Egy tepsi tésztát 8-10 percig sütöttem, majd rácsra raktam hûlni. Langyosan finom puha volt, a gyerekek jó néhányat elmajszoltak munka közben. Amikor kihûlt, néhányat kidekoráltam dekor toll segítségével, de nem volt már nagyon energiám díszíteni, így ez elmaradt. Két hatalmas dobozzal lett belõle. Szerintem díszítés nélkül is el fog fogyni :-).

Update: amint kihûlt, beletettem fém kekszes dobozba. Egyáltalán nem keményedett meg, nem kellett várni rá napokat, hogy ehetõvé váljon. Ha viszont szabad levegõn van, természetesen szikkad. Az íze két nappal késõbb jóval intenzívebb, és még nekem is ízlik, pedig mint említettem, nem rajongok a mézeskalácsért.


Folytats a blogon ... gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2...

sponsored links

Keres?s