Márványsajtos zellerkrémleves

2010-11-17

sponsored links





Ezt a levest a Kifõztük Magazin 7. számában már olvashattátok, de most ide is beteszem, mert kedvenc levessé vált nálunk. Szerintem már nincs olyan aki ne ismerné a Kifõztük- öt, ha mégis szaladjon letölteni a számait, mert rengeteg kitûnõ receptet talál bennük, sõt most, karácsony közeledtével különszámmal is készültünk, amirõl olvashattok itt és itt.

Hétvégén a "Tofu a tortán" során megismert és azóta nagyon megszeretett "blog"barátnõimmel  találkoztunk Parvatinál. Egy beszélgetõs, eszegetõs délutánt töltöttünk hármasban, Parvati, Frutti és én. Mindenki hozott valamit, én ezzel a levessel készültem és ha minden igaz, családomhoz hasonlóan a csajok is oda voltak érte. A recepten hangyányit változtattam, itt az eredeti receptet közlöm, a hozzávalók változásának megfelelõ kiegészítéssel.

Hozzávalók:
2,5 dkg vaj/pici olívaolaj
1 fej vöröshagyma/ 1 póréhagyma
1 kg zeller
1 nagy burgonya
2 evõkanál felaprított zsályalevél
1 l víz
3 dl tejszín/rizstejszín
25 dkg márványsajt
olajban sült zsályalevelek (ez most nem volt)
veganatura ételízesítõ/Alnatura ételízesítõ
himalaya só

A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. Picit pirítjuk és máris jöhet bele a megtisztított, apró kockákra vágott zeller, az ugyancsak apróra vágott krumpli, valamint a zsályalevél. Ezt jó alaposan átforgatjuk, majd felöntjük 6 dl vízzel, megszórjuk veganatura ételízesítõvel és fedõ alatt puhára fõzzük. Mikor kész van botmixerrel pépesítjük, beleöntjük a tejszínt, a maradék vizet és a márványsajt felét. Ezzel már csak kis lángon fõzzük, nem forraljuk és sûrûn kóstolgatjuk, mert kellhet még bele pici só, a márványsajt sósságának függvényében.
A zsályaleveleket a száráról leszedjük és lemossuk róla az ?út? porát, majd megszárítjuk. Ujjnyi olajat hevítünk egy kisebb lábosban és a leveleket fél percre beledobjuk a forró olajba.
A levest tányérba szedjük, rámorzsolunk egy kis márványsajtot, pár ropogós zsályalevelet és forrón tálaljuk.


(Az olajban sült zsályalevelet most piritóssal és mandulaszeletekkel helyettesítettem.)



Folytats a blogon ... benzsi.blogspot.com/2010/11/marvanysa...

sponsored links

Keres?s