Mártások, szaftok

2010-11-18

sponsored links

A gyerekek szülinapi ünnepségére készültek ezek a mártások.
Nem akartam idén is hideget készíteni, így hosszas töprengés után úgy döntöttem, ropogós csirkemell lesz különféle mártásokkal, válasszon mindenki ízlése szerint.
A ropogós csirkemell végül "kemény" csirkemell lett, de meg lehetett enni így is, egy kicsit talán tovább kellett rágni :-))). (Olajon átsütöttem mindkét oldalát a hússzeleteknek és nem takartam le, meg nem is fõztem utána, hanem tovább sütöttem, így érve el, hogy átsüljön belül is. Elõször meg kellett volna egy kicsit fõznöm...)

Köretként "sárga" rizst fõztem, meg fûszeres krumplit sütöttem mellé. A sárga rizs nem más, mint a hagyományos módon megfõzött rizs, csak só helyett ételízesítõt szórok rá, ami szép sárgára színezi. :-)

... és a mártások:

Négyféle készült:

¤ Szalonnás

- megpirítottam a felkockázott szalonnát
- meghintettem liszttel
- felöntöttem egy kevés vízzel
- fûszereztem sóval, ételízesítõvel
- tejet és tejszínt öntöttem még hozzá
(- igény szerint még liszttel sûríthetõ)

¤ Sajtos

- híg besamelt készítettem (kevés vajat olvasztok, két-három kanál lisztet szórok rá, majd forró tejjel - állandó keverés mellett - felöntöm, sóval szerecsendióval fûszerezem)
- reszelt sajtot szórtam bele

¤ Gombás

- szintén híg besamelt készítettem
- konzerv gombát raktam bele
- felöntöttem tejszínnel
- összeforraltam

¤ Tõzegáfonyás (szlovákul: brusnice, olyan gyümölcs, mint az áfonya, csak piros színû, nálunk eléggé közkedvelt)

- a besamelt csak sóval ízesítettem, szerecsendiót nem tettem bele
- beleraktam az áfonyát - a befõtt zselés anyagban volt, hasonló a lekvárhoz, ezzel együtt raktam bele
- ízlés szerint cukrot és ételízesítõt szórtam bele
- felöntöttem tejszínnel

Az "ünnepi menünek" nagy sikere volt. :-)(elnézést kérek a kép minõségéért, az asztalon "kaptam le" utolsó pillanatban :-PPP)

Folytats a blogon ... kati-fozocske.blogspot.com/2010/11/ma...

sponsored links

Keres?s