Márton napi libavacsora: zsályás libamell chilis-gyömbéres almaágyon, pirított kelbimbóval

2010-11-12

sponsored links

Márton napján már évek óta én is követem a népszokást, és valamilyen formában libát sütök, elvégre ?aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.? Ez a népi ünnep az egyik kedvencem: ha egy nevezetes naphoz olyan szokások társulnak, mint egy kövér madár megsütése és elfogyasztása, no meg az elsõ üveg újbor kinyitása, az épp nekem való. Tavaly egy némileg hagyományosabb fogást készítettem november 11-én, idén azonban már a libamellel a kosaramban aprószemû kelbimbókra figyeltem fel, és rögtön eldöntöttem, ez lesz a köret, ehhez pedig már a liba egy újszerûbb feldolgozása dukál. Még vásárlás közben bukkantam a telefonomon egyik kedvenc gasztroblogom, a Kísérleti konyha gyömbéres körtés kacsamell-bejegyzésére, ez ihlette az alábbi fogást, természetesen libával, Márton napjára. A húst zsályával fûszereztem, körte helyett almát használtam, és a gyömbér mellett nagyon kevés chilivel tettem pikánssá a gyümölcspürét.

Hozzávalók
1 libamell, bõrrel együtt
2 alma
1 tk frissen reszelt gyömbér
1 ek vaj
1 kk aprított zsálya
20 dkg aprószemû kelbimbó
Csipetnyi chilipor
Só, bors

A libamell bõrét óvatosan, a hús megsértése nélkül beirdaljuk, sóval, borssal és kevés zsályával fûszerezzük, egy órát szobahõmérsékleten pihentetjük. Vastag, felhevített serpenyõben bõrös oldalával lefelé sütjük, majd egészen rövid ideig a másik oldalát is. Ezután háromnegyedórára 100 fokra melegített sütõbe, rácsra tesszük. Közben az almát meghámozzuk, kimagozzuk és felkockázzuk, majd a vajjal lábosba tesszük, hozzáadjuk a frissen lereszelt gyömbért, a chiliport és egy csipet sót, fedõ alatt puhára fõzzük. A liba kisült zsírját egy fõzõedénybe átkanalazzuk, ezen a kelbimbókat elõször nagy lángon, hirtelen megpirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és kisebb lángon, fedõ alatt pároljuk (de csak addig, hogy még friss zöld, roppanós maradjon). A sütõbõl kivett húst felszeleteljük, tányérra szedünk egy adag almapürét, a libaszeleteket ezen elrendezzük és végül mellétesszük a kelbimbót.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... husosfazek.blog.hu/2010/11/12/marton_...

sponsored links

Keres?s