Márton napi liba

2010-11-17

sponsored links

 

Mostanra sikerült idehoznom a Márton napi vacsoránkat, ami a hagyományoknak megfelelõen libából készült, méghozzá kedvencünkbõl, libamellbõl. Sült libamell mellé hagymás krumplipüré készült, hozzá párolt lilakáposzta. Sült husikat én alacsony hõmérsékleten szoktam sütni, nekem így bevált, omlós, szaftos, nem szárad ki. A krumplipüré most nem a szokásos módon, azaz vajjal készült, hanem helyette a liba zsírjával, de a tej azért maradt.:) Apróra vágott, libazsírban pirított hagymával fokoztam még az ízeket.:) Párolt lilakáposzta úgy készült, mint mindig. És akkor a recept.:)

1 db libamell /1 kg volt /
1 fej fokhagyma

1/2 citrom leve
 
80 dkg szeletelt lilakáposzta
2 ek kacsazsír
2 tk só
3 ek fehérbor ecet
3 ek cukor
1 kk õrölt kömény
 
70 dkg kockára vágott nyers burgonya

tej
libazsír
2 fej vöröshagyma
 


 
A libamellet középen kettévágtam. A kés hegyével lyukakat vágtam a husiba és fokhagyma gerezdekkel alaposan megtûzdeltem. A sütõt 220 fokra elõmelegítettem, és a libamell darabokat sütõpapírral bélelt sütõtálban, bõrével felfelé 15 percig ezen a hõfokon sütöttem. Ezután a húsos részt a citrom levével meglocsoltam, majd ismét bõrével felfelé visszatettem a sütõbe, a hõfokot 110 fokra állítva. Így sült két és fél órán keresztül.
160 fokra állítottam a sütõ hõmérsékletét, és még fél órán át sütöttem.


A szeletelt lilakáposztát 2 ek kacsazsíron, 3 ek borecet, 3 ek cukor, 2 tk só, 1 kk õrölt kömény hozzáadásával egy óra alatt lassú tûzön, idõnként kevergetve megpároltam. Ennyi idõ alatt épp elfõtt a leve, zsírjára sült.

A kockára vágott burgonyát annyi vízben, ami éppen ellepi puhára fõztem. Még forrón áttörtem. Közben a két fej apróra vágott vöröshagymát 2 ek libazsíron aranybarnára sütöttem.
A krumplipürét sóztam, majd libazsírral, meleg tejjel  elkevertem krémes állagra. Végén hozzáadtam a sült hagymát.

Folytats a blogon ... loncivendegloje.blogspot.com/2010/11/...

sponsored links

Keres?s