Már megint egy csokitorta...

2010-07-14

sponsored links

Az úgy van, hogy csináltam egy tortát, persze nem saját kútfõbõl, de azért mégis, mert ugye egy piskóta nem saját kútfõ, de ha mandulát rakok bele, meg egy evõkanál argánolajat, máris nem olyan közönséges. (három tojás, három evõkanál cukor, két evõkanál mandulaliszt, egy csapott evõkanál liszt és egy evõkanál argánolaj), 18 cm-es tortaforma - piskótát meg mindenki tud sütni.

Aztán nagy adag csokoládé mousse, kinek kinek ízlése szerint, ez a teteje, kissé keserûbbre hagyva, mert alá egy kis málnás-rózsavizes betét került, mert egy arab fiúnak csináltam ezt a tortát.

100 g málna, cukorral felfõzve, fél deci nagyon sûrû tejszín (double cream, de otthon mondjuk egy rész mascarpone, egy rész habtejszín keverékébõl csinálnám. Jólvanna, ez ilyen maradékos torta volt!), két kiskanál rózsavíz, kikever, a tortaformánál kisebb kerek edényben lefagyasztottam. A kerek rózsaszín fagyott lapot a piskótára helyeztem, majd a sûrû csokoládé mousse-t a tetejére és mellé kanalaztam. Most a hûtõben várja, hogy összeérjen, és holnap átadom.

Mert ez a torta nem az enyém, a fõszakácsunké, aki arab, és azért készítettem, mert a nagy éttermi tisztasági és minõségi auditunk 94%-os lett, ami fantasztikus, és még soha az én fõnököm ilyen jót nem kapott (nekem persze ez az elsõ, én így indítok). És ezért Tarik egy tortát kért tõlem, és én gondoltam, arab tortát nem tudok, fõleg nem olyant, amilyent az õ mamája, vagy felesége sütne, de igazán megérdemli, hogy valami olyan legyen, amibõl érzi, hogy tényleg csak most, és igazán neki. Ezért az argánolaj, meg a rózsavíz, meg azért, mert volt a kamrában amúgy.

Update: azóta a tortát megettük. A csokoládémousse gyönyörûen közrefogta az amúgy kissé folyós málnabetétet.  Csak akkor volt rózsaszín amikor már megvágtuk, és nagyon csinos lett. És a rózsavíztõl igazán illatos és különleges (részemrõl UTÁLTAM eddig a rózsavizet, de málnával már szeretem). Ja, és a fõszakács pont aznapra jelentett beteget, amikor bevittem, így a többiekkel együtt két perc alatt eltüntettük a tortáját. Holnap sütöm másodszor, most már csak és kizárólag neki (mert én egy ilyen jó természetû csaj vagyok)

Update2: megsütöttem megint, most hûtöm. Ezúttal a málnabetétet nem valódi málnából, hanem 55%-os gyümölcstartalmú málnalekvárból csináltam. Minden extra cukor nélkül is elég édes lett: két NAGY evõkanál lekvár meg double cream felverve és a két kiskanál rózsavíz: az egész egy kb. egy - másfél centiméter magas, 15 cm átmérõjû kerek lapba fagyasztva. Kevésbé tûnt folyósnak, mint a múltkor, tehát a friss málnás megoldáshoz is javaslok valamiféle sûrítést, pl. zselatin?

Próbáltam finomítani az arányokon is: négy tojásfehérjébõl csináltam a piskótát, hogy több tészta legyen - hátha így jobban érvényesül a végén az argánolaj íze.  (csak icipicivel több argánolajat raktam, próbáltam tartani a múltkori arányokat). De igazából elspóroltam három tojássárgáját, egész egyszerûen mert nem volt - a fagyasztóból vettem ki fehérjéket, meg az utolsó tojást ütöttem fel - mert ugye nem tudtam, csak egy hónapja, hogy ma tortát akarok sütni... Bezzeg tejszín négyféle volt a hûtõben: felverõs, sima fõzõtejszín, dupla megint (jersey tehenektõl - tiszta sárga volt, bizony mondom) meg savanyított, de arra is tejszín van írva, úgyhogy az is ér! Na mindegy, a piskóta kicsit magasabb és nagyobb lett. Remélem - ha már olyan drága - érzik is rajta az argánolaj. (persze fogalmam sincs, hogy Tarik hazájában esznek-e argánolajat, vagy csak furcsálkodva néz majd ha megkóstolja, és eldönti, hogy ez biztos valami magyar különlegesség)

Mindegy, csokimousse van a tetején bõven megint - ha mást nem szeret, majd azt lekanalazza (20-24 dkg - nem mértem - fekete csokiból csináltam a felverõs tejszínnel, meg további két tojásfehérjével - ez egy csokimousse torta igazából, na)

Kérek tanácsot: ír népzenei hobbi zenészeknek, akik amúgy persze teljesen profik, kellene küldenem magyar népzenét, lehetõleg hallgatható és olvasható állapotban. Vajon mi legyen?

Amúgy meg: hoztam nektek igazán különleges receptet a nyaralásból, csak még várok vele egy kicsit, mert 40 fokban senki sem fog Cape Malva puddingot csinálni, és a kajszilekvárok is éppencsak készülõben még.

Általános érvényû bejelentések: szerencsés vagyok, nem kicsit, és mostantól 34. Mármint ezt mondom majd, mert ezt könnyû félrehallani, így egy esetleges ellenõrzéskor mondhatom, hogy én tulajdonképpen az igazat mondtam, csak TE nem mostál fület! (37)

 

 


Folytats a blogon ... triticumaestivum.freeblog.hu/archives...

sponsored links

Keres?s