Májusi hógolyó

2007-05-12

sponsored links

Két hógolyót is elkaptam a minap, - köszönet érte - az egyik a tervezésben alapos kaisermühlen-tõl, a másik pedig paminától érkezett, aki már korábban is felvetette ezt a témát.

Nézzük csak a kördéseket: Mi alapján fõzünk, hol keresünk és hol találunk inspirációra? Betartjuk-e a receptben leírtakat? Mi alapján döntünk, hogy mi legyen a másnapi ebéd vagy vacsora?


És akkor jöjjenek a válaszok: Sok mindentõl függ, hogy éppen mi alapján fõzök/fõzünk, nagyon változó az is, hogy hogyan dõl el, hogy mi kerül másnap az asztalra. Ami általában meghatározó:
  • mennyi idõ van rá (belefér-e a bevásárlás vagy akár van idõ a piacra is kimenni);
  • mi van a hûtõben;
  • mit kívánunk meg;
  • van-e valaminek szezonja,
  • esetleg közeleg-e valamilyen ünnep;
  • magamnak, kettõnknek vagy többeknek készítek/készítünk valamit.

Az inspiráció, az mindenhonnan, teljesen összevissza jön: valaki mondott egy receptet, az egyik blogon láttam valami érdekeset, vagy éppen valamelyik fõzõsmûsor receptjének egyik hozzávalóját kívántam meg. Néha vannak tervek is, ilyenkor - a család grafománabb tagjaként - elõre felirogatom, hogy miket szeretnénk elkészíteni, esetleg kipróbálni, például az újságkivágásokból válogatva. Most például ilyen a lasagne, amit gombával, cukkínivel vagy padlizsánnal szeretnék majd valamikor megtölteni. A receptet többször is el szoktam olvasni, menet közben is, de elõfordul, hogy a mértékeken változtatok.

Továbbdobom én is a hógolyót egyik kedvencemnek, fûszerkertnek, derüljön ki, hogy õ mi alapján fõz és, hogy hol talál inspirációra.


Folytats a blogon ... bundasalma.freeblog.hu/archives/2007/...

sponsored links

Keres?s