Mucoka/Szent Ivén éji citromos torta

2007-03-22

sponsored links

Szent Iván éji citromos torta:

Hozzávalók( 6 adag ):
-Tészta: 100 g margarin( legutóbb túl porhanyós lett a tésztája, 75 g-nyi is elég szerintem ), 2 evõkanál cukor, 1 tojássárga, 2 dl búzaliszt, 1 jó evõkanál kukoricaliszt, ( 1/2 kiskanál õrölt gyömbér, ha van )
-Töltelék: 1 citrom reszelt héja, 2 dl facsart citromlé( úgy másfél dl elég, mert nagyon keserû lesz ), 1 dl víz, 1 1/2 dl cukor, 3 tojássárgája, 3( akár púpozott )kanál kukoricaliszt.
-Tojáshab: 4 tojásfehérje, 2 dl porcukorukor( 1,5 dl is elég szokott lenni )

A zsírt a cukorral felverjük. A fehérjét és a száraz anyagokat hozzáadjuk, egyenletes anyaggá dolgozzuk. A nyers tésztát kivajazott rétessütõ( kerek, asszem 24 cm átmérõjû ) edénybe nyomkodjuk, az edény szélére is nyomkodjunk. Tedd hideg helyre, míg összeállítod a tölteléket. A facsart citromlevet, a citrom reszelt héját, a vizet, cukrot, sárgáját valamint a kukoricalisztet összekevered egy edényben. Fõzni teszed és amíg meg nem alvad, folyamatosan kavargatod. Leveszed hûlni. A tésztát 175-200 fokon( az én sütõmben elég a 175 ) 15-20 percet süsd. Hagyd kissé lkihûlni. A citrommártást ráteríted és hagyod, hogy 1 órát hûljön.
A fehérjéket kemény habbá vered, a porcukrot folyamatosan adagold hozzá, egész idõ alatt verve a habot, amíg a tojáshab kemény és fényes nem lesz. Két kanállal vagy habnyomóval a tésztára rakhatod. A tortát 250 fokon épp csak annyi ideig grillezd, amíg kissé meg nem barnul( kb 2-3 perc, kissé felnõ a hab, ettõl lesz jó mutatós ) . Hagyd hûlni a tortát. Még aznap fogyaszd el jó egészséggel.

Folytats a blogon ... himihami.freeblog.hu/archives/2007/03...

sponsored links

Keres?s