Mogyorókrémes linzer

2010-12-07

sponsored links


Szép csendben készülõdök már én is az ünnepre. Próbálgatom a recepteket, tervezem - egyenlõre még csak fejben- az ünnepi menüt, ötleteket gyûjtök. Mellette persze fele annyi idõm sem jut az egészre, mint szeretném.
Hagyományos aprósüteménynek készül minden évben linzer. Szeretem ezt az egyszerû, mégis nagyszerûen variálható süteményfajtát. Most házi mogyorókrémmel készítettem. Jól vizsgázott.
Egyébként, ezt a mogyorókrémet szép üvegcsébe zárva gasztroajándékként is el tudnám képzelni. Egyszerû és finom.

Hozzávalók:
A linzer tésztához:
  • 300 g liszt
  • 150 g vaj
  • 50 g sertészsír
  • 100 g porcukor
A mogyorókrémhez:
  • 100 g étcsoki
  • 70 g vaj
  • 1 dl tejszín
  • 70 g porcukor
  • 100 g finomra darált mogyoró
Elkészítése:
  1. A tésztához keverjük össze a cukrot a liszttel, morzsoljuk el benne a kisebb darabokra vágott vajat és a hideg zsírt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, folpackba csomagolva tegyük legalább egy órára hûtõbe.
  2. A mogyorókrémhez vízgõz felett vagy mikróban 450 W- on olvasszuk fel a csokit. Keverjük hozzá a vajat és a tejszínt, majd a cukrot és a mogyorót is. Ha a tejszín nagyon lehûtené a csokit, kicsit tegyük még vízgõz fölé, vagy 10-15 másodpercre (450 W) a mikróba. Az a lényeg, hogy a cukor teljesen elolvadjon, és egynemû masszát kapjunk. Ha nem szeretnénk azonnal felhasználni a krémet, lezárt üvegben hûtõben kb. 10 napig eltartható. Felhasználás elõtt viszont vegyük ki a hûtõbõl, s meleg vízfürdõbe állítva hagyjuk kicsit átmelegedni, megpuhulni.
  3. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra.
  4. A linzertészta felét vegyük ki a hûtõbõl (ne az egészet, mert szobahõn gyorsan megpuhul a tészta, és kezelhetetlen lesz), lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastagságúra. Készítsünk magunk mellé egy sütõpapírral bélelt tepsit, erre sorakoztassuk a tetszõleges mintákkal kiszúrt linzert.
  5. Elõmelegített sütõben süssük 10-12 percig. Elég, ha enyhe színt kap a süti, ne barnuljon meg, mert akkor kemény marad. A maradék tésztával is hasonlóan dolgozzunk.
  6. 2-2 kihûlt linzert ragasszunk össze a mogyorókrémmel, várjunk vele legalább egy napot, míg bepuhul. Lezárt dobozban tároljuk.
  7. Nálunk még aznap elfogyott az egész. Így kicsit ropogósabb, kekszesebb volt az állaga, de én így jobban szeretem, mint puhán.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/poppykonyha/~...

sponsored links

Keres?s