Mindennapi kenyér, vagyis kéthetente elég egy péknap

2007-01-01

sponsored links

 

 Komoly kihívás lesz korrekt receptet írni, mert bevallom a legelején, még soha semmi nem sikerült kétszer tökegyformán, és kicsire nem adunk, viszont soha semmi nem lett rossz, nyers, íztelen vagy túl sok, túl kevés. Fele ösztön, fele rutin, próbálok koncentrálni.

A kenyérsütéssel az a helyzet, hogy összesen 10 perc a tészta összeállítása, és 1 óra a sütési idõ, ami ugye nem igényel felügyeletet, vagyis mindent összevetve sokkal kevesebb munka, mint ha 2 naponta hazacipelsz egy veknit.

Ja mivelhogy a makrokonyha szerint a szendvics mint olyan nem kultivált fogalom,- de azért napi 2 szelet belefér valamilyen szendvicskrámmel , zöldségekkel, friss salátával, - így fél kiló egy hétig kitart. (Kendõvel letakarva, vagy negyed kilós adagokban lefagyasztva) Egy átlagos villanysütõben, vagy legyen akár gáz, tepsiben, vagy szögletes kenyérformában, egy akció során 3 kiló is készülhet, ahogy régen nagyanyáink csinálták.

Jelszó: Látod mibõl készül!!!

1kg tönkölykiszt (teljes örlésû)

2 teáskanál só

8 dl víz (sosem a vezetékbõl)

16 kanál hidegen sajtolt olaj, az egyszerûség kedvéért extra szûz oliva, sosem sansa

 teszés szerint mindenféle kis magok: len, szezám, mandula, tökmag, zabpehely, és már lehet is dagasztani, díszíteni, hogy szép legyen, majd mehet a sütõbe. (Gáz 6 , villany 7-8 fokozat, kb. 170C)

Kelesztést nem igényel, az élesztõ amúgy sem jó buli a hírekkel ellenben, a tészta tehát inkább egy jó sûrû, de ízletes magos pogira emlékeztet.

 

 

 


Folytats a blogon ... adelkonyha.freeblog.hu/archives/2007/...

sponsored links

Keres?s