Milánói rudak

2010-10-14

sponsored links

Jan Hedh újabb könyvet dobott piacra, ezúttal sütemény témakörben, 277 sorters kakor címmel. A cím komoly, tényleg van benne ennyi recept és sajnos egyik jobb, mint a másik, nem zárnám ki annak lehetõségét, hogy szépen sorjában végigmegyek az összesen, és ha már így lesz, ígérem, ide is bevésem az arra érdemeseket. Mint például a milánói rudak elnevezésût most, amit mindjárt az elején össze is dobtam. Ami az összedobást illeti, hát ez a szakácskönyv sem az idõszûkében lévõ háziasszonyokat célozza, a legtöbb recept nem a fél óra alatt az asztalra tehetõ kategória, viszont bizton állíthatom, hogy pusztán erre a könyvre jól menõ cukrászdát lehetne építeni. Jan Hedh most sem tagadja meg önmagát, végtelen igényességgel vezeti be olvasóját a svéd cukrászat eme ágazatába. Szóval a milánói rúd volt az elsõ, amit elkészítettem, a sikerérõl annyit, hogy noha nem kis adag volt, csak a mandulamassza, ami belekerült, volt negyed kiló, és közel éjfél volt, mire a sütõbõl kikerült, a másnapi éjfelet már nem érte meg, sõt, tulajdonképp az estét sem ...

A tésztához 250 gramm szobahõmérsékletû vajat 25 gramm porcukorral és egy jó csipet vaníliaõrleménnyel összedolgoztam, majd beletettem egy tojást, hozzászitáltam 175 gramm lisztet és összeállítottam a tésztát. Meglehetõsen puha, szinte kenhetõ tésztáról van szó, amit aztán becsomagolva 2 órára a hûtõszekrénybe tettem.

Közben elkészítettem a tölteléket, ehhez 250 gramm mandulamasszát (ennek fele cukor, fele pucolt és nagyon finomra õrölt mandula) összedolgoztam egy (bio) citrom héjával (aki citromosabbat szeretne, nyugodtan tegyen bele két citromra való héjat, nem árt neki), 25 gramm cukorral és 45 gramm tojásfehérjével (ez nekem egy jó nagy tojásból meglett). A töltelék szintén eléggé puhának kell lennie, nyomózsákba töltöttem.

A tésztát jó vékonyra kinyújtottam, nagyjából 5 cm széles csíkokra vágtam, rányomtam a töltelékbõl mindegyik tésztacsíkra egy adagot, majd a tölteléket körbetekertem a tésztával. A hosszú rudakat tojással megkentem (Jan Hedh egy tojást és egy tojássárgáját javasol kikeverni), majd mandulával megszórtam. Ezt követõen ismét hûtõbe került a tészta egy fél órára.

A fél óra leteltével 6 cm-s rudacskákat vágtam a hosszú rudakból, ezeket sütõpapírral bélelt tepsire tettem és 225 fokra melegített sütõben sütöttem pirulásig. (A sok vaj, ami a tésztában van, sülés közben kifolyik, nem kell aggódni, így van jól.)

Alapanyagok:

250 g vaj
25 g porcukor
vaníliaõrlemény
1 tojás
175 g liszt

250 g mandulamassza (marcipán, vagy fele cukor, fele mandula keverék)
1 nagy tojásfehérje (45 g)
1 (bio) citrom héja (vagy kettõé)
25 g cukor

Folytats a blogon ... lucillasut.blogspot.com/2010/10/jan-h...

sponsored links

Keres?s