Mercimek Köftesi

2010-11-20

sponsored links


Ami nálunk fasírozott az a Közel-Keleten köfteként ismert. Leginkább darált húsból készül, ami bármi lehet birka, bárány vagy akár marha, csak sertés nem. Természetesen ennek is rengeteg fajtája van, néhol halból is készítik, de nem ritka a vega verzió sem. pl. vöröslencsébõl és kuszkuszból (vagy bulgurból). Ez utóbbit próbáltuk ki mi is, egy német food blogon talált recept alapján.
Persze nem mi lennénk, ha csak ennyivel beérnénk úgyhogy készítettem hozzá egy pofon egyszerû, de zseniális sült paprika mártást és egy adag darált húsos köftét is.

Hozzávalók a Mercimek Köftesihez:
200g vöröslencse
100g kuszkusz
2 evõkanál paradicsompüré
1 friss chili
1 nagy vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 tk õrölt édes piros paprika
1 tk õrölt fahéj
olíva olaj
1 citrom leve
bors

A lencsét lassú tûzön felrakom fõni, de a vízbe ne rakjunk sót, mert nem fog megpuhulni. A kuszkuszt egy lefedhetõ tálba teszem, felöntöm annyi forró vízzel, hogy ellepje, majd lezárom. A vöröshagymát felaprítom, majd egy kevés olívaolajon megfonnyasztom. Hozzáadom a kimagozott és felaprított chilit, hozzáadom a piros paprikát és a paradicsompürét. Ezzel is pirítom pár percig, majd leveszem a tûzrõl és hagyom kihûlni. Ha megpuhult a lencse leszûröm, egy nagyobb tálba rakom és hozzáöntöm a kuszkuszt valamint a hagymás-paradicsomos részt, illetve a sót és a borsot. Jól összekeverem, hozzáadom a fahéjat, a citrom levét és a felaprított petrezselymet. Megformázom, egy tepsibe rakom és elõmelegített sütõben grill fokozaton megpirítom egy kicsit.



Hozzávalók a húsgombóchoz:
500g marha darálthús
1 tojás
1 vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tk õrölt édes piros paprika
1 tk cayenne bors
1 tk koriander mag
1 tk római kömény
1 citrom lereszelt héja
2-3 szardella

Én a hagyományos fasírtba is megfonnyasztom a hagymát, úgyhogy itt is úgy teszek a fokhagymával és a szardellával együtt. Ha kihûlt hozzáadom a darált húshoz. Mellé dobok egy tojást is, illetve a közben mozsárban megtört római köményt és koriander magot. Megy hozzá a cayenne bors, só, 1 citrom lereszelt héja és egy kis piros paprika. Golyókat formázok belõle és forró olajban kisütöm.


Hozzávalók a sült paprika mártáshoz:
3 piros kaliforniai paprika
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 friss chili
fél citrom leve
bors
olíva olaj


A paprikákat megfelezem és kiveszem a csumáját. A sütõt elõmelegítem 200 fokra és grillre rakom. Egy tepsibe rakom a felezett paprikákat (vágott felével lefelé) és addig sütöm, míg felhólyagosodik a bõre és szépen megfeketedik. Kiveszem, tálba rakom, szorosan lefedem folpack-al, és hagyom 5-6 percig, hogy kicsit még puhuljon a paprika. Ezáltal nagyon könnyen le lehet húzni a héját.
Közben megfonnyasztom a felaprított hagymát, fokhagymát, chilit.
Egy tálba rakom a hámozott paprikát és a megfonnyasztott hozzávalókat, locsolok rá egy kevés citromlevet, illetve sót és borsot adok hozzá. Fogok egy botmixert és krémesre turmixolom.
A húsgolyót és a köftét is remekül lehet mártogatni ebbe a remek mártásba.
Ebbõl a sült paprika mártásból egypár módosítással kitûnõ szószt lehet készíteni tésztához, de ez egy következõ poszt része lesz.



Folytats a blogon ... csokissteak.blogspot.com/2010/11/merc...

sponsored links

Keres?s