Mentás túrókrém fagyi málnával, avagy elsõ próbálkozásom a sztíviával

2010-08-18

sponsored links


Sztíviáról, hazai becses nevén jázmin pakócáról azt hiszem tavalyelõtt hallottam elõszõr. Roppant kíváncsivá tett ez a növény, hiszen fõként a fagyiszezonban elég sok porcukrot, nádcukrot, mézet pusztítunk és jól jött volna valami, amibõl kevesebb is elég. Idén tavasszal aztán nagyon megörültem, amikor a kertészetben találtam vetõmagot. Három kis cserépben nevelgetem azóta a növénykéimet. Már eléggé megnõttek mire elõszõr megkóstoltam, elrágtam egy levelet, ami tényleg, igen finoman édes. Azt viszont nem igazán tudtam, hogy akkor mihez is kezdjek vele... Volt aki azt tanácsolta szárítsam meg, volt aki azt mondta csapoljam meg a szárát és fogjam fel valahogy a belõle kifolyó nedvet... El is képzeltem, ahogy órákon át kuksolok a kicsi cserepeim mellett, kezemben egy a laborból hazacsoreszolt tizenöt milis falcon csõvel és esõtánc helyett pár csepp édes sztívia nedvért foháaszkodom...

Aztán ott volt a második kérdés: mennyi elég? Fõleg egy fagyihoz, ami ugye akárhogy is édesebbnek kell tûnjön fagyasztás elõtt, mint amikor esszük. Végül két kb. 30 centi hosszú ágat leveleztem le és a szárát is feldarabolva beledaráltam a krémbe. De meg kell valjam, ez így még nem lett elég édes, még akkor sem, ha fagyasztás elõtt jó néhány órát állni hagytam a hûtõben, merthogy azt olvastam lassabban jön ki az édes íz. Legközelebb talán kivonatot kéne készítenem, nem tudom... Nektek van tapasztalatotok? Mennyi sztíviát használtok és miként használjátok fel?

Ja, egyébként a fagyi nagyon jó! :)

Hozzávalók 1 l fagyihoz:
500 g krémes túró
250 ml habtejszín
2 citrom héja
fél citrom leve
2 ág sztevia levele és szára (illetve ízlés szerint cukor vagy méz)
2 ek méz
kb. 150 g málna
10-15 mentalevél

A krémes túrót fél citrom levével és két citrom héjával simára keverem. A sztevia leveleit leszedegetem, a szárát felaprítom. Hozzáteszem a mentát, a málna negyedét és a túrókrémbe turmixolom. A tejszínbõl félkemény habot verek és ezt is a krémbe forgatom. Pár órára hûtõbe teszem, majd vagy jégkrémformákba öntöm, amibe pár szem málnát is szórok, vagy fagyigépben fagyasztom és ezután forgatom bele a málnát. Ha nem elég édes fagyasztás elõtt még mézet csorgatok bele.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/lila...

sponsored links

Keres?s