Mentaszirupos sárgadinnyekrém leves

2010-08-28

sponsored links

A hûsikéhez ami beköszöntött nem biztos, hogy a legjobban passzol, bár még nagyon szép sárgadinnyék jöttek ma is szembe a piacon. Melós volt az elmúlt idõszak, mondjuk gasztronómia szempontjából nincs okom panaszra, mert egy hétig 5 csillagos koszton éltem:))  Így aztán csak most jutottam a posztolásig, de nem baj mert azért még reménykedhetünk egy kis vénasszonyok nyarában, vagy akkor is jól jöhet, ha még kiakarjuk élvezni a késõ nyári ízeket, mielõtt jönnek az õszies napok.

Mentaszirupot idén csináltam elõször, kedves barátnõm miután elárulta, hogy elárasztotta a kertjét a menta, addig nyaggattam, míg hozott nekem egy giga csokrot. Mindbõl szirup készült, mert szerintem remekül felhasználható a továbbiakban, levesekbe, sütikbe, lekvárokba, koktélokba, limonábéba...stb. Nagyon jókat lehet vele kísérletezgetni, tegnap késõn hazaérve málna szörpivel keverve iszogattam. Nekem simán vízzel hígítva is nagyon tetszik, de azért a menta megosztó fûszer, mert valaki vagy imádja vagy utálja.
A sárgadinnye krémlevesnek határozottan jót tett az biztos.


Mentaszirup


7 dl víz
kb. 170 db menta levélke (65 g)
750 g cukor
2 citrom leve

A cukorból és a vízbõl szirupot fõzünk, közben megmossuk a mentát és felaprítjuk. Amint felolvadt a cukor a vízben, pár percig tovább fõzzük, hogy kicsit besûrûsödjön, elzárjuk a lángot beleszórjuk a mentát és a forró szirupban hagyjuk kihûlni, hogy kioldódhassanak az isteni aromái. Lezárt üvegben hûtõben sokáig eltartható.

A sárgadinnye krémleves 2 adahgoz:

fél finom édes sárgadinnye
6 cl mentaszirup
1 dl tej
1 dl tejszín

A sárgadinnyét felkockázzuk, összekeverjük a többi hozzávalóval és botmixerrel összemixeljük, majd jól behûtve tálaljuk. A tetejét én még egy kis pulsz mentasziruppal meglocsoltam.
A szirupot a NoSalty szerint készítettem.

Folytats a blogon ... izlesszindroma.blogspot.com/2010/08/m...

sponsored links

Keres?s