Meglepetés Pecsenye

2007-04-11

sponsored links

Remélem mindenkinek nagyon kellemesen teltek a Húsvéti ünnepek!!!


Valami olyat szerettem volna csinálni húsvét alkalmából amivel eddig még nem kisérleteztem. Igy esett a valasztásom a következõ (kicsit átalakított) receptre. Már félúton jártam az elõkészületek során amikor eszembe jutott hogy nem biztos hogy jó ötlet volt vendéglátással egybe kötni ennek a "prototipusnak" a kipróbálását, de már késõ volt változtatni a menün. A vendégünk is úton volt már, úgyhogy nagy levegõt véve folytattam a dolgot, és a szerencsére bíztam magam:) , ami nem hagyott cserben ;) ...

Szûzpecsenye kelkáposztalevélbe és tészta csíkokba bújtatva:
(tejszínes burgonyával és párolt kelkáposztacsíkokkal körítve) 

A körethez : kb 75 dkg burgonya kb ? cm-es karikákra szeletelve

3,5 dl tejszín

só, bors és 5 gerezd fokhagyma

1 közepes nagyságú kelkáposzta

kb 2-3 evõkanálnyi apróra vágott lila hagyma

1 teáskanál ételízesítõ

? teáskanál rozmaring

A húshoz: 30 dkg mirelit leveles tészta

2 szûzpecsenye (kb 8o dkg) - 4 egyforma darabra vágva

1-2 evõkanál olíva olaj

4 kelkáposztalevél

só-bors-fokhagyma

A burgonya karikákat vajjal kikent tûzálló tálba "legyezõszerûen" lerakjuk. A rétegeket sóval, borssal és vékony szeletekre vágott fokhagymával megszórjuk és kb 3,5 dl folyékony tejszínnel leöntjük. Elõmelegített sütõben, 200 fokon 40-45 perccig sütjük. 30-35 percnyi sütés után reszelt parmezánsajttal és morzsányi vajdarabkákkal is megszórhatjuk.

Amíg a burgonya sül, a tésztát felengedjük. A húst bedörzsöljük sóval, borssal és kevés sóval elkapart fokhagymával. 2 kanálnyi felhevített olajon mindkét oldalát 2-3 percig pirítjuk, majd kivesszük. A káposztaleveleket a nagy, középsõ ér kivágása után forrásban lévõ, sós vízben 2-3 percig elõfõzzük. Majd hideg vízzel leöblítjük és jól lecsöpögtetjük.

Lisztezett deszkán a tésztát kb 25x40 cm-es lappá nyújtjuk és derelyevágóval kb ? -1 cm-es csíkokra vágjuk. A húst a kelkápsztalevelekbe csomagoljuk majd a tésztacsíkokkal "betekerjük" és sütõpapírral kibélelt sütõlapra fektetjük, és felvert tojássárgával megkenjük.

A sütõbõl kivett burgonyát alufóliával letakarva melegen tartjuk. A húst (változatlan hõfokon) a sütõbe tesszük és kb 25-30 percig sütjük.

Ezalatt a serpenyõben visszamaradt olajon az apró kockákra vágott hagymát megpároljuk és hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát. Rövid ideig pároljuk majd kb 2 dl vízzel felöntjük és beleszórjuk az ételizesítõt valamint a rozmaringot. Kb 6-8 percig fõzzük, majd ha még lé maradt rajta azt vigyázva nagy lángon, kevergetés mellett "elpárologtatjuk".

Csináltam hozzá franciasalátát, de végül félbevágott, kibelezett paradicsomba töltött reszelt zellersalátával tálaltam (a lereszelt zellert sóval, borssal, majonézzel és fél citrom levével kevertem össze).

 

 


Folytats a blogon ... asztalpoetica.freeblog.hu/archives/20...

sponsored links

Keres?s