Megjelent a Befõzés címû szakácskönyv

2010-06-25

sponsored links


A Cser Kiadó gondozásában megjelent a befõzésrõl szóló szakácskönyvem (már írtam róla, hogy készül), és e nagyszerû esemény kapcsán egy kis összegzést készítettem. Az összegzés eredményeképpen rájöttem, hogy pompás dolgom van, ugyanis azon kevesek közé tartozom, akik azzal foglalkozhatnak, azzal kereshetik meg a betevõjüket, ami a hobbijuk. Nekem a hobbim a sütés-fõzés, és sütés-fõzéseim dokumentálása, azaz receptek, háztartási ötletek papírra vetése. És, amilyen szerencsés vagyok (na, jó, azért egy kicsit irányítani is kellett azt a szerencsét), a megírt receptekbõl, hosszú éveken át cikkek, a cikkekbõl gasztronómiai magazin lett, most pedig egy szép szakácskönyv, a nyár egyik aktuális témájáról a befõzésrõl. A könyv összeállítása Gulázsi Aurélia szerkesztõvel és Pecsics Mária fotóssal igazi, jó hangulatú csapatmunka volt, ami szintén a pompás dolgok közé tartozik.
Néhány szó a könyvrõl. A zöldségek és gyümölcsök ábécében szerepelnek benne, egy-egy alapanyaghoz való összes recept így egy helyen található. Ez azért praktikus, mert, ha például kapunk egy kosár meggyet, amit el akarunk tenni télre, nem kell a dzsemeket, kompótokat, savanyúságokat mind végiglapozni, elég csak felütni a megfelelõ fejezetet, és minden meggyes recept ott van,  máris kezdõdhet a munka. A kötetben igyekeztem összegyûjteni különleges és hagyományos recepteket is, kezdõknek és sokat próbált háziasszonyoknak valót is. A könyv, akár aláírva is, kedvezményes áron megrendelhetõ itt vagy az oldalsó képre kattintva.

Ízelítõül álljon itt egy recept a Befõzésbõl:

FAHÉJAS-RUMOS CSERESZNYEDZSEM
Hozzávalók: 2 kg cseresznye (magozva mérve), 70 dkg cukor, két-három fahéjrúd, 2 evõkanál rum,csipetnyi szalicil (ez el is maradhat)

A cseresznyét alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd a szárait leszedjük, és a gyümölcsöt kimagozzuk. Egy széles szájú, lehetõleg rozsdamentes lábasban feltesszük a tûzre, és kevergetve addig fõzzük, amíg a szemek egy kissé összeesnek.
Ekkor a cukrot apránként beleszórjuk, a fahéjjal fûszerezzük, és lassú tûzzel, állandóan kevergetve kb. 20 perc alatt sûrûre fõzzük. Ügyeljünk rá, hogy a tûz ne legyen túl erõs, mert, ha cukor megég vagy akár csak karamellizálódik, megváltoztatja a dzsem ízét.
A kész dzsembõl a fahéjrudakat kiemeljük, majd a forró masszát tisztára mosott kisebb üvegekbe merjük. A rumot a tetejükön elosztjuk, és két réteg celofánnal vagy csavaros tetõvel az üvegeket lezárjuk. Ha tartósítószert is használunk, a rumban feloldva kanalazzuk a dzsemek tetejére. A lezárt üvegeket szárazgõzben hagyjuk kihûlni, majd a kamrába tesszük.

Aprósütemények készítésénél nélkülözhetetlen, vajas kalácsra kanalazva szintén remek.

Folytats a blogon ... konyhaklub.blogspot.com/2010/06/megje...

sponsored links

Keres?s