Mandulás, rebarbarás tortácska

2010-06-21

sponsored links



Lassan vége a rebarbaraszezonnak, idén bõségesen termett, ha másnak nem is, de neki jót tett a sok esõ.
Ez a tortácska rebarbarapürével van töltve. A rebarbaraszár nem áll sokáig, hûtõben, zacskóban is pár nap alatt megpuhul, nem igazán gusztusos. Ha nagyobb adaghoz jutok, és nem tudom vagy szeretném néhány napon belül felhasználni, a rebarbarát két centis darabokra vágom, és cukorral, víz nélkül, fedõ alatt puhára párolom. A vége felé párszor jól átkeverem (gyorsan, kb. 10 perc alatt elkészül), hogy püréállagú legyen, hûlni hagyom, majd jól záródó dobozban vagy befõttes üvegben a hûtõbe teszem, két-három hétig is eláll. Ezt a pürét használom aztán lepényekhez, sütemények töltelékébe, de akár fagylalthoz is. Steril üvegekbe zárva pedig ez a rebarbaralekvár. 
Ma ilyen kis tortácskák is készültek. A tésztája ugyanaz az, mint egy korábbi rebarbarás tortácskáé, csak a töltelék más.

Hozzávalók (4 db 12 cm átmérõjû formához):

a tésztához:

12,5 dkg hideg vaj
2,5 dkg porcukor
25 dkg liszt
1 tojás

vaj a forma kikenéséhez

a töltelékhez:

16 ek rebarbarapüré
4 ek mandulaforgács
4 ek barna nádcukor

A vajat kockára vágjuk, elmorzsoljuk a liszttel a két tenyerünk között. Hozzáadjuk a porcukrot és a tojást, egy csipet sót, és gyorsan összegyúrjuk. Ha nagyon nem akar összeállni, nagyon kevés jéghideg vizet teszünk hozzá. A tésztát gombóccá gyúrjuk, és egy órára betesszük a hûtõbe.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, 4 részre osztjuk, és kibéleljük vele a kivajazott formákat, a tésztát körben rányomkodjuk a peremre.
Elosztjuk a formákban a rebarbarapürét, minden tortácskát meghintünk egy evõkanál mandulaforgáccsal, majd 1/2 ek barnacukorral.
190 fokra (légkeverésen) elõmelegített sütõben 20-25 percig sütjük

Folytats a blogon ... mezesmadzag.blogspot.com/2010/06/mand...

sponsored links

Keres?s