Mandulakrémes körtetartlet

2010-09-06

sponsored links

Ennek a kis süteménynek apropóját az adta, hogy lehetõséget kaptunk Ízbolygóval egy kis reggeli csevejre a sütik kapcsán az MTV1 Nappali címû mûsorában.
A téma Magyarország kedvenc sütije, és ennek apropóján a mai magyar háziasszonykodás volt.
Úgy döntöttem, õsz révén egy mandulakrémmel alábélelt kis körtés süteményt készítek.
A recept igazi francia klasszikus, több változatot találtam rá a könyveimben. Aztán ahogy lenni szokott, mentem a fejem után....


A körtéket (kb egy kilónyi vilmoskörte) még elõzõ nap készítettem el. Meghámoztam, félbevágtam és kivágtam a magházukat. Egy edénybe annyi vizet tettem, amennyi ellepi õket, belecsavartam egy fél citrom levét, és hozzáadtam egy félbevágott vaníliarudat. 5 percig fõztem lassú forrásban, majd hagytam kihûlni a levében. ( A fotón látható fekete "kosz" nem más, mint vaníliamagvak :-)

Hozzávalók a tésztához (8 minitartlethez)
250 g liszt
170 g vaj
egy ek kanál cukor
1 tojás
1/2 ek víz
A hozzávalókból omlós tésztát gyúrtam, a hûtõben egy órát pihentettem. Két réteg folpack között vékonyra nyújtottam, majd kibéleltem vele a kosárkaformákat.

A dupla adag mandulakrém (Frangipane):
165 g mandula (lisztté õrölve)
165 g porcukor
135 g vaj
2 tojás
10 g keményítõ
1,5- 2 dl habtejszín
A hozzávalókat összedolgoztam, míg egynemû krémet nem kaptam. Ebbõl a krémbõl tettem egy-egy evõkanálnyit a kosárkák aljára. A krém fele megmaradt, de holnap ebbõl tervezek mandulakrémes-mazsolás csigákat sütni. Hûtõben 36 órát simán kibír, de akár le is fagyasztható.
 Amikor a süteményhez kezdtem egy nagy szûrõbe alaposan lecsöpögtettem a körtéket, majd 2 mm-es szeletekre vágtam, amiket körkörösen (virágsziromszerûen) elrendeztem a mandulakrémen.

180 fokos sütõben kb. 40 percig sültek az én sütõmben.

Miután kihûltek, egy kis házi baracklekvárral átkentem a tetejüket.

Folytats a blogon ... pakosztos.blogspot.com/2010/09/mandul...

sponsored links

Keres?s