Libamájpástétomos lepénykék

2010-11-30

sponsored links

A híres, a neves, a kedvenc. 

Hozzávalók egy bödön libamájpástétomhoz (vagy májkrém, de az nem hangzik olyan fenszin):

1 kg pecsenye libamáj (nem a hízott!)
2 ek kacsazsír (libazsíron is megsül, de még vajon is)
10 dkg vaj (Cserpes)
2 dl tejszín
2 dl furmint (aszú még jobb lenne)
1 csokor kakukkfû
20 dkg mazsola
1 nagy hagyma (lila vagy vörös)
fél fokhagyma

Kezdjük azzal, hogy a mazsolát beáztatjuk a borba. Legyen édes és legyen fehér. Költséghatékonyságból nem aszúztunk, de álmodoztunk róla. 
Ezután a felforrósított zsírba dobjuk a megtisztított májat. Állítólag nem robbangat ki belõle a forró cucc, ha elég meleg a zsír, de nekem ugyanúgy köpköd, úgyhogy javaslom a fedõ használatát, és csak úgy kevergessük a májat, hogy pajzsot tartunk magunk elé. 
Ha már sül néhány perce, mellékapargathatjuk a feldarabolt hagymát és fokhagymát. Ne az elején, mert akkor szétsül, azt meg most nem akarjuk. 
Addig-addig sütjük a májakat, amíg már nem folyik belõle vér. Félúton egy kis borral is megitattam, biztos, ami biztos. Lehet, hogy konyhatechnikailag nem ez a legjobb, de nagyon nem rontotta el. 

Itt jön a kettes fázis. A májkákat kicsit feldaraboljuk, hogy a botmixer jobban kedveljen minket. Beleszórjuk a kakukkfüvünk leveleit, adunk hozzá vajat, tejszínt, meg a beáztatott mazsola egy részét az áztatólével együtt. Egy díszítésnyit kell hagynunk egyébként, és nem árt, ha ezt a kakukkfûnél is átgondoljuk. Mindezt addig gyötörjük a mixerrel, amíg már nem képes krémesebb lenni. Idõközben újragondolhatjuk a vaj és a tejszín mennyiségét. 

Hozzávalók kb 30 lepénykéhez: 

40 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
kis só

A sót a liszttel elkeverjük, majd az egészet a vajjal elmorzsoljuk. Ha ez megvan, jöhet a (villával) felvert tojás hozzá. A jól összegyúrt masszát a hûtõben pihentetjük egy félórán át, majd kis köröket szaggatunk belõle, és kivajazott tepsin megsütjük, 6-10 perc alatt, sütõ és hõmérséklet szerint. Én még muffinformában próbálkoztam azzal, hogy kosárkákat kapjak, de õk nem akarták, ezért inkább a néven módosítok, és egyáltalán nem könyvelem el kudarcként. 

Végül csinos kis adagokat mérünk a májból a kisült korongokra, mazsolával és kakukkfûvel díszítjük, majd bezsebeljük a lájkokat a facebookon. Élõben is, na jó. 

Idõ: a máj félóra, a lepény mondjuk egy óra
Pénz: kb 2000 forint

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... teknosleves.blog.hu/2010/11/30/libama...

sponsored links

Keres?s