Kötelezõ gyakorlat I

2006-12-12

sponsored links

Tamás bátya Portugieser 2006, Villány

Manapság kötelezõ gyakorlat ? ezért némelyik nyögvenyelõs, rosszabb esetben hétemberes. Molnár Tamás amatõr had- és helytörténész-borász (Tamás bátya pincészete, Villány) azonban mestere az újbor mûfajának. A Monarchia elsõ évének egyik meglepetése volt az õ Millennium Baby Kékoportója 2000-ben (ahogy felidézem emlékezetemben, az még igencsak gyermeteg kísérlet volt a 2006-oshoz képest).

A 2006-os újbor szinte hibátlan ? minden benne van, és minden nagyon. Már a látványa is szívet melengetõ: a sûrû, meggyszínû lé méltóságteljesen forog a pohárban, mintegy megelõlegezi a bor illatának és ízének gazdagságát, összetettségét.

Illatában a frissesség: a nyers gyümölcsillat dominál, mintha enyhe szénsav is feltûnne itt-ott. Ízében sem okoz csalódást, a friss savak nem élesek, nem türemkednek ki, az alkohol egy kezdõhöz illõen visszafogott, a friss szõlõ meg szinte ott roppan szét a fogunk alatt.

A hívõk megerõsítést nyerhetnek belõle; ha valaki nem kedvelné az újborokat, netán többször futott bele gyenge tételbe, ez a bor új lendületet adhat a mûfaj iránti érdeklõdésének. A megátalkodott hitetlenek pedig (bár rajtuk amúgy sem segít semmi) kóstolják meg azért, hogy láthassák a fényes jövõt: mennyei vörösborokat locsolhatnak le egy-két múlva a torkukon.

Folytats a blogon ... borboy.freeblog.hu/archives/2006/12/1...

sponsored links

Keres?s