Kókusztejes-currys kagyló

2010-11-26

sponsored links




Elsõ ízben Franciaországban ettünk pár szem kagylót, errõl majd egy késõbbi posztban részletesebben, és nagyon is bejött. Azóta rendszeresen eszünk, úgy átlagban negyedévente, de eddig mindig a boros verzióval csináltunk kagylót. Azonban a legutóbbi alkalommal kipróbáltuk ezt a currys verziót és egy fokkal még jobban bejött, mint a boros-hagymás verzió.

A kagyló evésnek azonban vannak alapvetõ szabályai. Kizárólag olyan kagylót fõzzünk meg, ami zárt, ha nyitott, akkor kocogtassuk hozzá óvatosan a mosogató oldalához. Ha a kocogtatás hatására összezárul, akkor még él és fogyasztható, ha nem, akkor dobjuk ki. Ennek az ellenkezõje igaz a fõtt kagylóra. Ha nem nyílik ki fõzés közben, akkor dobjuk ki. Ez tényleg fontos, mert ha nem figyelünk rá oda, akkor könnyen kiadós hányás lehet pár órán belül.
Mikor elsõ ízben csináltuk idehaza, akkor meglehetõsen tudatlanul álltunk neki a kagyló tisztításának. Abban a tudatban voltam, hogy ami kinyílt tisztítás közben az nem jó, így kb. a 2 kg kagyló felét kidobtam már, mire megelégeltem és felmentem a netre utánanézni, hogy hogyan is van ez a dolog, ennyi csak nem lehet rossz. Miután ráleltem a kocogtatós trükkre azonnal kihalásztam a kagylókat a félrerakott nylon zacsiból és láss csodát, nagyrésze szépen össze is csukódott :)



Hozzávalók 2 személyre:
1kg fekete kagyló
egy ujjnyi gyömbér
1 fél chilipaprika
2 gerezd fokhagyma
1 kis doboz kókusztej
1 marék korianderzöld
1 tk currypor
1 lime
1-2 citrom

Megtisztítom a kagylókat. Egy nagy lábosban elkezdem párolni a felaprított fokhagymát, lereszelt gyömbért és apróra vágott chilit. Pár perc után hozzáadom a curryt, azzal is pirítom egy fél percet, majd hozzáadom a kókusztejet. Magasabb hõfokra kapcsolom, hozzáadom a kagylókat, jól átforgatom a szószban és lefedem. 3-4 percig rotyogtatom, majd hozzáadom a lime levét és a felaprított koriandert. Jól összerázom, lekapcsolom a tûzhelyet és lefedem a lábost, hagyom 3-4 percig, majd tálalom frissen sütött baguette-el és citromgerezdekkel. Sajnos elfelejtettem citromot és lime-ot venni, és mindkettõ nagyon hiányzott.

Folytats a blogon ... csokissteak.blogspot.com/2010/11/koku...

sponsored links

Keres?s