Kókuszos-körtés sütemény

2010-08-16

sponsored links

Amikor érik a körténk, mindig elkészítem ezt az egyszerû kevert tészta alapú, de annál finomabb sütit, amibe ráadásként kerül kókuszreszelék, a tetejére pedig mandula (dióval is nagyon jó). Pontos forrást nem tudok megjelölni, mert egy fénymásolt lapon kaptuk mi is. Az eredeti recepten változtattam apróbb dolgokat illetõen, pl. egy 26 cm átmérõjû formát használnak a receptben, de én kb. a másfélszeresét szoktam elkészíteni, mivel nagyobb edényben készítem, a körte mennyiségét is növeltem ezenfelül, a tetejére több cukrot és mandulát szórok. A csésze helyett grammban adom meg a hozzávalók mennyiségét.

Hozzávalók (32 cm átmérõjû tortaformához)
  • 250 g vaj
  • 270 g cukor
  • 4 nagy tojás
  • 100 g kókuszreszelék
  • 250 g finomliszt
  • 1 csomag sütõpor
  • 1,5 dl tej
  • 500 g körte hámozva, kockázva
  • 4-5 ek világos nádcukor
  • 15 dkg darabolt mandula vagy dió (eredetileg 3 marék szeletelt mandula)
Elkészítés
  1. A szobahõmérsékletû vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd a tojásokat egyesével eldolgozzunk a masszában.
  2. A kókuszreszeléket, a lisztet és a sütõport egy tálban elkeverem, majd a vajas részhez adom kisebb adagokban a tejjel felváltva.
  3. Végül meghámozom a körtéket, kis kockákra vágom, és egy fakanál segítségével a tésztához forgatom.
  4. A tortaforma aljába sütõpapírt vágok, az oldalát pedig kivajazom.
  5. Beleöntöm a masszát, megszórom a nádcukorral és a mandulával, majd 170 °C-os sütõben 35-40 percig sütöm (tûpróba!). Ha gyorsan barnulna, lefedem alufóliával sütés közben. Ha teljesen kihûlt, lehet szeletelni. Másnap még finomabb.

Folytats a blogon ... puffancs.blogspot.com/2010/08/kokuszo...

sponsored links

Keres?s