Késõ õszi meleg: magyaros fûszerolaj

2010-11-20

sponsored links

tükrözve: minden
törmelék szimmetrikus
? j ó k erre vagyunk

Fodor Ákos: Kaleidoszkóp
(játék-változatok, részlet)


A november kárpótolni látszik minket az elsõ két õszi hónap furcsaságaiért, vannak napok, amikor a kert is egész kellemes, s az ilyenkor szokatlan napsütés közepette is jobban hiszünk benne, hogy talán nem lesz olyan nagyon hosszú a tél.
Nekem csak a természetes fény hiányzik, a számítógépen még csak eldolgozom este is, de a kézmûvesség nem mûködik. Egyszerûen nem látom a színeket, a formákat rendesen, ha próbálkozom is néha valamivel, igazán csak reggel derül ki, milyen lett. Ez így nem hatékony, mert ha nem vagyok elégedett az eredménnyel, akkor kezdem elölrõl. Napközben meg nincs idõ ilyesmire.
Már említettem, hogy mostanában sokszor kerül salátaféle az asztalra, igazából én nem szoktam semmilyen különleges öntetet csinálni hozzá, csak egy kis olajjal, sóval (borssal) ízesítem. Lehetne másképp is, de nekem általában így esik jól. Minap viszont szert tettem csípõs, hazai termesztésû fûszerpaprikára, így egy kis fokhagymával és hidegen sajtolt olajjal készítettem egy egyszerû fûszerolajat.
Jó nézegetni már a színét is, az olaj egyre inkább átveszi a paprika pirosát, de nagyon finom is.
Számtalan módon használhatjuk, különbözõ ételekbe / ételekre tehetjük, de pácolhatunk benne sajtokat is. Természetesen gasztroajándéknak is jó lehet.

Hozzávalók (2 kisebb üveghez): 10 közepes méretû csípõs fûszerpaprika, 4 gerezd fokhagyma, kb. 4dl hidegen préselt jó minõségû olaj (Természetesen egész borssal, köménnyel vagy más fûszerekkel is lehet gazdagítani, de én most egyszerû, tiszta ízekre vágytam.)

Elkészítés
: a megtisztított paprikát (magokkal együtt) és a fokhagymát fûszerkéssel apróra vágjuk. Tiszta (száraz!) üvegekbe töltjük és felöntjük olajjal. Jól összerázzuk, és hûvös, fénytõl védett helyen hagyjuk összeérni néhány napig, illetve a felhasználásig.
Egyetlen fontos tényezõje van az eltarthatóságnak: csak hibátlan hozzávalókat használjunk, és ne legyenek vizesek, nedvesek a hozzávalók.


(Használat elõtt rázzuk fel!)

Folytats a blogon ... napmatka.blogspot.com/2010/11/keso-os...

sponsored links

Keres?s