Káposztás bableves

2010-10-06

sponsored links

Itt van a hûvös, csatakos õsz. Ilyenkor, ahogy a nagymamám mondta ?Kell egy meleg kanál a hasba? Én meleg, tartalmas ételekre vágyom, leginkább levesekre. Ahogy mentem hazafelé, lelki szemeim elõtt elsuhant a bableves, babgulyás, palócleves, káposztaleves képe, de a háttérbõl a töltött káposzta és a sólet is beugrott.

Mire a bevásárlás helyszínére értem, már csak két versenyzõ maradt a porondon, a bableves, és a káposztaleves, és akkor eszembe jutott, hogy régen milyen gyakran fõztem káposztás bablevest,  de már évek óta feledésbe merült. Így aztán gyors bevásárlás után meg is fõztem, és pont olyan finom volt, mint ahogy emlékeztem rá :-)

Hozzávalók:

1/4 kg fejtett bab
1/4 kg savanyúkáposzta
1 sárgarépa
1 fehérrépa
2 krumpli
1 nagy vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szál csípõs kolbász
1 jobbfajta bõrõs virsli
só, bors, piros paprika
1 cseresznyepaprika
olaj
a tálaláshoz tejföl

A vöröshagymát apróra vágtam, és kevés olajon üvegesre pároltam. Rátettem a karikára sárga- és fehérrépát, meg a kolbász,  az apróra vágott fokhagymát, és tovább pároltam az olajon, amíg a kolbász megsült. Rátettem egy kiskanál pirospaprikát, elkevertem, és gyorsan felöntöttem vízzel, beletettem a babot,  borsoztam. A cseresznyepaprika szárát levágtam, és csak úgy egészben beledobtam a levesbe, majd  addig fõztem, amíg a bab félpuha lett. Nem sóztam meg, mert a káposzta sós. Beletettem a káposztát, amit nem nyomkodtam ki,  csak apróra vágtam, szeretem ha savanykás a leves. 1/4 órát fõztem, majd belement a kis kockákra vágott krumpli. Amikor a krumpli majdnem puha lett, belekarikáztam a virslit is, megkóstoltam,  egy kicsit megsóztam, és még 5 percig fõztem.
Tejföllel tálaltam.


Folytats a blogon ... cukroskata.blogspot.com/2010/10/kapos...

sponsored links

Keres?s