Káposzta curry

2010-11-29

sponsored links



Ez az étel remek lett. Már az illatára körém gyûltek a gyerekek, és még az én következetesen zöldségutáló középsõm is azt mondta, nagyon jó illata van...

Két változatot írok le, az egyik húsos-zsíros, a másik húsmentes (vegetáriánus, lúgosító).

A zsíros változatot készítettem el, annak apropóján, hogy Barátaink megleptek minket disznótorossal, benne egy gyönyörû darab szalonnával. Ez a szalonna nem füstölt, ami nagyszerû sütésnél, hiszen nem keletkeznek a füstölt húsok sütése-fõzésekor biztosan létrejövõ, daganatkeltõ nitrozaminok.

A szalonnát csíkokra vágjuk, megpirítjuk, kiszedjük, félretesszük. A korábban csíkokra vágott, enyhén besózott és pihentetett káposztát néhány gerezd fokhagymával és egy vöröshagymával (elhagyható) rátesszük a zsírra, ha kell, kevés vizet engedünk rá, és lassú tûzön pároljuk. Adunk hozzá egy kevés almaecetet (ennek az a szerepe, hogy a káposzta roppanós maradjon), curryport (enyhét, hiszen a csípõs-borsos ételek tovább irritálják az amúgy is érzékeny beleket), gyömbért, fokhagymát, kurkumát, római köményt (a fokhagyma, a kurkuma és a római kömény a curryben is megtalálható, ha adunk külön is hozzá, kicsit kiemeljük az ízét). Amikor megpuhult, tálra szedjük, a félretett szalonnát a tetejére tehetjük.

Vegetáriánus, lúgosító változatából elhagyjuk a szalonnát, helyette kókuszzsírban készíthetjük (lehetne olívaolajban is, de én a magam részérõl nem szeretem fõzésre használni, igaz, nem károsodik olyan mértékben, mint pl. a napraforgóolaj, de az enzimek, vitaminok a melegítést azért megsínylik...). A fûszerezés lehet kicsit erõsebb, mint a húsos változatnál.



Folytats a blogon ... makospatko.blogspot.com/2010/11/kapos...

sponsored links

Keres?s