Kukoricakrémleves

2010-08-02

sponsored links

Gyönyörû napsárga, igazi nyári leves.

Nigella Lawson receptje. A hölgyhöz meglehetõsen ambivalens a viszonyom: megunhatatlanul szeretem nézni a mûsorait, az ételeivel, receptjeivel azonban már jóval kevésbé szimpatizálok... van azonban néhány - legalábbis általam annak tartott - egészen jópofa, kipróbálásra és újbóli elkészítésre is érdemes receptje.
Ez is egy ilyen.

Gyerekjáték elkészíteni.
A csavar benne az, hogy elõbb pürésítjük a hozzávalókat és ezt követõen fõzzük készre a levest. No, meg az elsõre talán meglepõ hozzávaló: a búzadara, ami belekerül. Remek alkotóelemnek bizonyul azonban: teltté, krémesen sûrûvé teszi az ételt.

Írhatnám, hogy idei, frissen morzsolt kukoricából készült és ettõl aztán minden ízében és elemében nyári, ez azonban nem igaz. Mélyhûtött, morzsoltból készítettem, ettõl is volt ennyire gyors, de aki szép idei kukoricához jut és van ideje morzsolgatni, egy próbát azt gondolom megér, friss kukoricából elkészíteni.
Egy meleg nyári napon könnyû, önálló fogásként is megállja a helyét, kukoricalisztbõl tortilla chpissel jó kis ebédem kerekedett belõle.

Kukoricakrémleves

Hozzávalók (3-4 adaghoz)
1/2 kg mélyhûtött, morzsolt kukorica
2 szál újhagyma
1 kis gerezd fokhagyma
3 evõkanál búzadara (teljes kiõrlésû bio tönkölydarát használtam)
1 zöldségleveskocka (Alnatura bio zöldségleveskockát használtam)
kukoricalisztbõl készült tortilla chips a tálaláshoz (Alnatura tortilla chipset vettem hozzá)

Elkészítés:
A kukoricát forró vízzel nyakon öntöttem. 1-2 percet vártam, a vizet leöntöttem, a kukoricát pürésítettem. A kukoricapüréhez adtam a karikákra vágott újhagymát, belenyomtam a fokhagymát, hozzászórtam a búzadarát, a napsárga pépet ezekkel is összepürésítettem.
Lábasba kanalaztam a masszát, felöntöttem szûk 1 liter vízzel. Mikor felforrt, beledobtam a zöldségleveskockát és forrástól számított 10-15 percig fõztem. Érdemes közben figyelni rá és kevergetni, nehogy odakapjon az edény aljára.
Negyed óra elteltével kész is a leves. Utána lehet sózni picit, ha szükséges.
Tálkába szedtem, tortilla chipssel tálaltam.
(Nigella a mûsorában sajtos tortilla chipssel tálalta: szétterített tortilla chipset egy tepsi aljában, megszórta reszelt sajttal és 200 fokos sütõben ráolvasztotta a sajtot.)


Folytats a blogon ... cuisineadele.blogspot.com/2010/08/kuk...

sponsored links

Keres?s