KUCSMAGOMBÁS RIZOTTÓ

2010-07-04

sponsored links

Sokáig idegenkedtem a rizottótól, ugyanis számomra - kis túlzással - luxus rizibizinek tûnt. A tévhitem oka, hogy sok éve Rómában töltöttem jó néhány napot egy családnál. Az ismerõsöm akivel mentünk, vacsorára "rizottót" csinált, amolyan magyaros rizibizi módra! Kérdeztem tõle, hogy ez most mitõl is rizottó? Szerinte attól, hogy az olaszok összekeverik a rizst bármilyen zöldséggel, rákkal stb., és kész a rizottó. Na, mondom! Erre olyan büszkék? Mi is ezt csináljuk, csak mi rizibizinek hívjuk! Elkellett telnie, vagy 6-8 évnek, hogy rájöjjek, engem félrevezettek! Itthon, olasz éttermekben járva, rendszeresen találtam az étlapon sokkal, de sokkal érdekesebb ételeket is. Ezért történhetett, hogy meg sem kóstoltam az igazi rizottót! Mekkora hiba volt!
rizottó
Ha jól készítik el, akkor egy krémes, de mégsem tocsogós isteni rizsétel, ami nem is hasonlít, némely III. oszt. étteremben felszolgált  - mirelit zöldborsóból és "B" rizsbõl készített - rizibizihez. Bár, az olaszok nem köretként fogyasztják, - kivéve az ossobucohoz - én azért mégis javasolnám rákokhoz, tengeri herkentyûk mellé is.
   
         Hozzávalók ( személyenként ):
  • egy csésze kerekszemû rizottó rizs
  • 1,5 dl félszáraz fehérbor
  • 1-1,5 l húsalaplé
  • 1/2 fej kisebb vöröshagyma
  • 1/4 szál póréhagyma
  • 2-3 kucsmagomba
  • 5 dkg parmezán sajt
  • só, bors, vaj, olívaolaj

Elkészítés:

  1. A nagyon apró kockára vágott hagymákat, kevés vaj-olíva keveréken megdinsztelem - vigyázva, hogy ne égjen meg.

  2. Hozzáadom a rizst, és rövid pirítás után, felöntöm a fehérborral. Kiforralom belõle az alkoholt, ezután lejjebb veszem a gázt. A melegen tartott alaplébõl  rámerek annyit a rizsre, ami éppen ellepi, majd folyamatos kavargatás mellett,  majdnem félkeményre fõzöm. Közben rendszeresen pótolom az elfõtt levet. 

  3. 15-20 perc fõzés után, hozzáadom a felkockázott kucsmagombát. Sózom, borsozom, és készre fõzöm. Kb.: még 10-15 perc! A sózásra ügyeljünk, mert az alaplé is sós lehet!

  4. Lehúzva a tûzrõl, belereszelem a parmezánt, hozzáadok egy darabka vajat és jól összekeverem.

Folytats a blogon ... ikkyugasztrokalandjai.blogspot.com/20...

sponsored links

Keres?s