Koraõszi pásztortarhonya szép színekkel, sok nevetéssel és mai ebéd

2010-12-08

sponsored links

Tanfolyami záróvizsga miatt itthon vagyok, de szerencsére tanulnom már nem kell. Így van idõm az elmúlt idõkre gondolni. A tegnapi nyárra emlékezés után ma itt vannak koraõszi emlékképeim.
A www.kabalasziget.hu oldalon található fórum kicsit más, mint a szokványos fórumhelyek. A "gerinc" egy 30-40 fõs társaság, akik a virtuális világon kívül is találkozunk egymással. A szokványos fórumélet (beszélgetések, viták, egyetértések, egyet nem értések) mellett nagyon fontosnak tartjuk az offline emberi kapcsolatokat. Szívesen találkozunk egymással, szívesen fõzünk, eszünk együtt.
Legutóbbi találkozásunkkor pásztortarhonyát fõztünk, és persze rengeteget nevettünk a szép, színes õszben.
Majdnem 30-an ettünk ebbõl az adagból:
40 dkg tönkölybúzalisztes tarhonyát megpirítottam a bográcsban kisütött szalonnán. Amikor a tarhonya kicsit sötétebb annál, amit még a szemünk kellemesnek ítél meg, beleöntöttem 4 fej felaprított hagymát. Kicsit pirítottam, megszórtam törött borssal, és 3 evõkanálnyi fûszerpaprikával. Amikor ezeket jól elkevertem, hozzátettem úgy 6 kg-nyi felkockázott krumplit. tettem bele 4-5 cikk zúzott fokhagymát, 3 összevágott paprikát, és fél liternyi felkockázott paradicsomot, és egy evõkanálnyi sót. Felöntöttem annyi forróvízzel, ami ellepte, és elkezdtük fõzni. A vizet folyamatosan pótoltam benne, ahogy a tarhonya szívta magába. Beletettünk még 3 pár felkarikázott füstölt kolbászt, két szél fõzõkolbászt, és a végén még egy kg-nyi felkarikázott virslit. A mellé járó hordós savanyúságot Moncsikám és Zsótti hozták magukkal Somogyországból, persze, volt még a "kabalák" által nagyon szeretett matskapets, ami a Caramba által Gyõrben eltett nagyon csípõs, és nagyon finom paprika.
Ízelítõ a nevetésünkbõl.



A képekrõl: amikor elhatároztam, hogy az "Én csak saját fotókat használok" emblémát elhelyezem a blogomban, megbeszéltem fórumtársaimmal, hogy a közös bulik közös képeit saját képként kezelheti a blog, függetlenül attól, melyikünk gépén készült, hiszen az én ételeimet ábrázolják. Pl. ez az utolsó hármat Nelliblue készítette, ráadásul nem is ételfotók. :))

Azért ma is fõztem, ha már itthon vagyok. Az uram reggel azt mondta, nem tudja mit fõzzek. Majd, amikor ezért mérges lettem és elmondtam a szokásos "25 éve nem tudod megmondani soha, hogy mit fõzzek" sirámomat, azt mondta túrós tésztát. Erre én még mérgesebb lettem, mert ilyenkor vagy ezt mondja, vagy azt, hogy krumplis tésztát, vagy azt, hogy képosztás tésztát, végsõ esetben sült csirkét.
Közben felébredt Középsõ (Lõrinc a becsületes neve), aki szintén közölte, nem tudja. Miután újabb nyomatékot adtam a nemtetszésemnek,  délelõtt felhívott, hogy csináljak pizzát, olyat, amit én gyúrok.
Megörültem az ötletnek (kivéve a tésztakészítésnek), de közben  eszembe jutott a nagy adag gomba, ami a kamrában van, de elfeledkeztem róla, és pizzakészítéshez sok lenne.
Így megszületett az agyamban a túrós-gombás tészta ötlete, és a pizzát holnapra halasztottam.

Tehát: 
Kb. 4 cm széles bükkfán füstölt inkább hús, mint zsír házi császárszalonnát kicsi olíván kisütöttem, rátettem a felcikkezett gombát, amit megpároltam. A végén õröltem rá borsot, tettem hozzá fokhagymát, és jól  megpirítottam, majd rámorzsoltam tehéntúrót, és megsóztam..
Kifõztem tésztát, a felét belesimítottam egy tepsibe, rátettem a gombás-túrós egyveleget, befedtem a tészta másik felével, tettem jó sok tejfölt, és sajtot a tetejére, majd 250 fokon sütöttem kb. 25 percig. Mindhárom pasim szerint nagyon finom lett. Igaz, Középsõ hozzáfûzte: ezért találjam ki mégegyszer, hogy mit fõzzél...

Rengeteg gomba van benne, de ez a kép nagyon gombátlanra sikerült.

Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s