Kombinálok

2010-11-16

sponsored links

Tésztasaláta sajtszósszal és ananásszal


Nagyon gyanús volt a dolog. Gyorsan összefõztem egy adag sajtszószt a maradék darabokból, kukoricát, hagymát és sonkát aprítottam, és közben aggódva pillantgattam a kikészített ananászkonzerv felé. Tíz perccel azelõtt nagyon határozottan indultam a konyhába, és a "na mit találtál ki" érdeklõdõ kérdésre lazán csak annyit mondtam: tésztasaláta. Ez a bûvös hívószó, erre boldogan csillognak a szemek. Csakhogy. Még nem tudta, milyen merényletre készülök. Kanyar jön, nem az alapverzió lesz, hanem valami teljesen más. Mert ott a kanapén heverészve a saláta, tészta és ananász szavak veszélyesen közel cikáztak egymáshoz az agyamban. Az ilyen agymenéseimet nem szoktam megosztani, csak felesleges zavart okozna. Csak magamban morfondíroztam. Odáig letisztítottam a dolgokat, hogy sajt+ ananász kombináció, az jó. Továbbá a sajt+tészta is kellemes. Na de ananász+tészta? Megeszi ezt rajtam kívül valaki? Mert eddigre én már eldöntöttem, hogy lesz itt valami kémia.
A tészta is megfõtt, dönteni kellett, meg is tettem, hõsiesen bele a leszûrt ananászt a kompozícióba- mert az ember tartson ki az elképzelései mellett. Az ajánlott érési idõ elszabotálása ellenére a következtetés megvolt hamarosan: az ananászos-sajtos tésztasaláta finom! És nem csak nekem ízlett. Halleluja.

1 csomag durumtészta ("nagy felületû", azaz csavart, barázdált, stb.,ami sok szószt fel tud venni, pl. fusili, farfalle)
10 dkg sovány, fõtt sonka
1 kis doboz kukoricakonzerv
1 közepes fej salátahagyma vagy lilahagyma
1 doboz ananászkonzerv
3-4 evõkanál majonéz
2 nagy evõkanál tejföl vagy joghurt

A sajtszószhoz:
1 dkg - 1 evõkanál - vaj
1 csapott evõkanál liszt
2 dl tej
3 gerezd fokhagyma
1 csipet szerecsendió
10 dkg sajt - maradékok vegyesen, pannónia, cheddar, trappista, feta, karaván, akármi

1. A tésztát fõzd ki, míg ez készül, bõven lesz idõd a mártásra és a többi belevaló elõkészítésére.
2. A sajtszószhoz reszeld le a különféle sajtokat, majd  a vajat és a lisztet kislábosban, gyenge tûzön olvaszd össze, add hozzá a zúzott fokhagymát,  majd engedd fel a hideg tejjel, és gyors, határozott mozdulatokkal keverd simára. Add hozzá a reszelékeket, és keverd tovább, míg elkezd sûrûsödni. Hogy a szószod teljesen sima legyen, lezárásként botmixerrel keverd át. Szerecsendióval fûszerezd, és tedd félre hûlni.
3. A sonkát vágd apró kockákra (használhatsz bacont is, ekkor 2-3 db-ot vágj keskeny csíkokra és süsd ki belõlük a zsírt), a hagymát vékony karikákra. A konzerveket csöpögtesd le.
4. Mindezt tedd egy nagy tálba. Kanalazd rá a majonézt, a joghurtot, a kihûlt sajtszószt. Keverd össze, ellenõrizd, hogy elég sós-e. Végül a leszûrt és hideg vízzel átöblített tésztát is keverd hozzá. Akkor a legfinomabb, ha legalább egy éjszakát hûtõszekrényben töltött, de tálalás elõtt fél órával vedd ki, mert szobahõmérsékleten érvényesülnek igazán az ízei.


Folytats a blogon ... inyencblogger.blogspot.com/2010/11/ko...

sponsored links

Keres?s