klumplipülé

2007-10-25

sponsored links

Elsõ sorban kell hozzá némi krumpli.
Három, vagy négy darab, közepesen megtermett példány elég szokott lenni egy-két személyre.
Rövid, tetszõlegesen érintõleges felületi tisztítgatás után egy olyan lábasba teszem, amiben kényelmesen elférnek, majd addig eresztem hideg vízzel, hogy legalább egy ujjnyira ellepje, teszek rá néhány csipet sót. (Nem hámozom meg: alapvetõen sokkal jobban szeretem a magam részérõl a hajában fõtt krumplit. Mondhatni krumplibb íze van, mint a hámozottnak, persze, lehet hámozni is, sõt, van, amikor kifejezetten ajánlott, de ez nem az a helyzet.)
Forrás után addig kell fõzni, míg át nem puhul az egész zöldség (ezt hústûvel, fogpiszkálóval, villával, késsel, hasonló fantáziadús eszközökkel lehet ellenõrizni), általában eléggé elszámítom a fõzési idõt, ami annyit tesz, hogy még legalább húsz perc azon kívül, mint amire gondoltál. Egy, másfél óra a krumplik puhulási kedvétõl függõen.
Amikor úgy döntöttek, hogy nem szivatnak tovább, és már átpuhult mindegyik, akkor leöntöm róluk a vizet, hideggel átmosom õket, villával, késsel meghámozom (hajában fõtt krumplit sokkal könnyebben lehet hámozni, mint a nyerset). Egy tiszta tálba teszem õket.
Villával addig nyomkodom õket, amíg mogyorónyi darabokra nem törnek, utána nagyjából egy evõkanálnyi margarin segítségével tovább pépesítem. Fûszerként só jól jöhet hozzá, de nem kötelezõ. Ha felvette a margarint, jöhet bele egy tojás (nagyobb mennyiséghez, természetesen több...), igény szerint még némi tej, de attól túlságosan elfolyósodik szerintem.
A krumplipüré tipikusan jó példa az úgynevezett "konyhamalac" jellegû ételekre: tehetünk bele maradék vajkrémet, sajtkrémet, reszelt sajtot, ömlesztett sajtot, májkrémet, tejfölt, pástétomot, rengeteg ehhez hasonló maradékot föl tud venni, és csak gazdagabb lesz tõle az ízvilága.
Sõt, kimondottan jót is tesznek a zamatosságának.


Folytats a blogon ... klopf.freeblog.hu/archives/2007/10/25...

sponsored links

Keres?s